Zmijolovac iz Hercegovine ulovio preko 500 poskoka

Drago Lečić
... kupovao školski pribor i udžbenike od prodaje zmija otrovnica.

Zmije su ga ujedale, kao i njegova brata i majku, ali on nije prestao ih loviti.

Zmije u filmu Emir Kusturice "Na mliječnom putu" ulovio je upravo ovaj Ljubinjac. On kaže da bi, možda, i odustao od tog posla, jer otkupa u Ljubinju odavno nema da ga prije nekoliko godina nisu angažirali hvatati poskoke za film. On ih je te godine u žrvnju uhvatio pedesetak.

- Od prvog otkupa, prije pedeset godina, pa do ovih za Emirov film ulovio sam oko 500 poskoka - ističe Lečić za Blic.

Drago se sjeća da je u otkupnu postaju u Ljubinju zmije donosilo nekoliko lovaca iz ljubinjskog kraja i Popovog polja, a među njima je bila i jedna žena iz sela Gornja Ivica.

- Prve otrovnice za otkup sam ulovio sa 14 godina. Tada sam i brata obučio loviti ih dugim drvenim štipaljkama. Zmije smo stavljali u boce. Drvenim štipaljkama drže se iza glave, a u grlić boce prvo se spusti rep. Zmije u ondašnjoj ljubinjskoj Zemljoradničkoj zadruzi otkupljivale su se za zagrebačku "Plivu", a cijena je bila dobra, dvije "crvene" po stotinu dinara za komad - kaže on.

Ovaj ljubinjski zmijolovac kaže da se poskoci love od ožujka do listopada, te da ova otrovnica nikada ne napada ljude, samo se od njih brani.

- Između dvije Gospe penju se na drveće. Netko kaže da je to zbog hrane, a netko da se rashlade, jer je tad velika vrućina i kalendarski kraj ljeta. Pričaju da poskok ugine ako na vrijeme ne siđe s drveta i uhvatiti ga zima, a ja sam ih gledao na drvetu i u siječnju - ističe Lečić.

Iako su poskoci njegova specijalnost hvatao je i kravosce, neotrovnu zmiju, koja naraste i preko dva metra. Ova što je Drago osamdesetih godina prošlog stoljeća ulovio u selu Orah kod Bileće bila je duga skoro tri metra. Sjeća se da su nekada stočari od ugriza zmije liječili stoku, osobito goveda, biljkom sprijež.

- Na mjestu gdje bi se uvlačio sprijež nastane Gucić, koja otpadne, a stoka ostane živa. Slušao sam priču i za macinu travu, samoniklu biljku koju mačka traži kad je ujede poskok, ali zmije rijetko ujedaju mačke - kaže on.

Strastveni zmijolovac kaže da nikada ne bi probao meso zmije, iako je gledao neke ljude kako peku i jedu meso otrovnice.