ZKHS na II. studentskom hodočašću na Mariju Bistricu

...u nedjelju, 27. svibnja održalo se II. studentsko hodočašće na Mariju Bistricu. Kao jedna od 20 zavičajnih studentskih udruga, na svečanom misnom slavlju sudjelovao je i ZKHS.

Preko 1.000 studenata iz Zagreba, okupljeno pod okriljem 20 zavičajnih studentskih udruga, hodočastilo je na Mariju Bistricu u sklopu drugog zavjetnog hodočašća. Zavičajni klub hercegovačkih studenata išao je u jakom sastavu - 70-ak članova i prijatelja kluba otputovalo je u ovo marijansko svetište na blagdan Duhova.

Program je počeo svečanim euharistijskim slavljem na otvorenom koje je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić. Poželio je dobrodošlicu svim studentima, podsjetivši kako je prije gotovo godinu dana hrvatski narod imao vrlo važan događaj - susret s papom Benediktom XVI. u Zagrebu pod geslom "Zajedno u Kristu", a mladost se i u Mariji Bistrici poziva na življenje zajedno uz njegovu nazočnost.

"Čovjek danas kao da ne želi više biti na sliku Božju, već sliku samog sebe, proglašava se samostalnim, slobodnim, u takvim rukama oganj postaje opasnim i može se okrenuti protiv čovječanstva. Postoji opasnost da se čovjek shvaća kao tehnički proizvod znanosti", upozorio je uzoriti gospodin kardinal u homiliji u kojoj se dotakao značenja Duha Svetoga u svetom pismu. Zaključio ju je riječima: "Pošalji Duha Svetoga i obnovi lice ove naše zemlje Hrvatske!".

Nakon misnog slavlja hodočasnici su se premjestili na obližnje parkiralište gdje je poznati autor milenijskih fotografija Šime Strikoman po 294. put odlučio ovjekovječiti neki događaj na sebi svojstven način. Studenti, odjeveni u crvene i bijele kombinacije, formirali su hrvatski grb - šahovnicu i ispunili traženu zadaću. Bio je to trenutak koji će svim sudionicima zasigurno ostati u pamćenju za cijeli život.

Hodočašće je nastavljeno slavljenjem križnoga puta ispred glavnog oltara koji je animirao župni zbor mladih "Allegro" iz Lučkog, a predvodio sam kardinal Bozanić. Naposljetku je svim sveučilištarcima poželio mnogo sreće na predstojećim ispitnim rokovima, a Udruga zagorskih studenata potrudila se dostojno ugostiti kolegice i kolege u svomu zavičaju.

Fotogaleriju s hodočašća možete pogledati na službenoj Facebook stranici ZKHS

Josip Tolić/ZKHS