Zbog Vlade ZHŽ-a djeca gube godinu?

Nije ugodna pomisao da će se nastava, ukoliko se situacija ne riješi, morati ‘protegnuti' na ljeto koje u Hercegovini zna biti nemilosrdno. No, izgleda da je taj scenarij najizvjesniji.

Naime, županijska Vlada i sindikati trenutačno se ‘ganjaju' na sudu. Sindikati poručuju da, ukoliko se njihov štrajk proglasi nelegalnim na Općinskom, idu na Županijski, a ako treba i na Ustavni sud. No, od svojih zahtjeva ne odustaju. Ne posustaje ni Vlada, pa nitko ne zna dokle će se sve to otegnuti.

Na udaru prvašići i maturanti

Kako nam, već po običaju, ministrica Helena Lončar nije odgovarala na pozive kako bi nam pojasnila kako namjerava izvući djecu ove županije iz gabule u koju su došli isključivo krivnjom Vlade, kontaktirali smo sindikate prosvjete koji su nam otkrili kako će najviše problema imati maturanti i prvašići koji su trebali početi pohađati nastavu 28. siječnja u sklopu devetogodišnjeg obrazovanja.

Naime, ako štrajk potraje, dovest će se u pitanje upis maturanata na željene fakultete. Što se prvašića tiče, ionako nisu na vrijeme krenuli u školu, još ako se štrajk produži, pitanje je što će biti s njima.

"Prvašići ne idu u školu i po tome smo jedinstvena županija u cijeloj Federaciji. Naime, ministarstvo je zajedno s Vladom i Skupštinom svjesno onemogućilo toj djeci da ne ide na vrijeme na nastavu. Puno puta smo tražili odgovore hoće li biti regularna godina toj djeci, hoće li se, kada završe devet godina, priznati njihova svjedodžba s kojom će se možda poželjeti upisati u srednju školu u susjednoj Hrvatskoj. Također, pitali smo hoće li se ta ista djeca, kada završe prvi razred u samo 4 mjeseca, moći upisati u školu u nekoj drugoj našoj županiji. Međutim, sva ta naša pitanja ostala su bez odgovora, jer ni ministarstvo to ne zna", kažu nam u Sindikatu prosvjete koji su zbog toga potražili pomoć kod relevantnih institucija uključujući i Ured ombudsmana. Iz ovog Ureda Sindikat je dobio informaciju da je Skupština ZHŽ-a donijela diskriminirajući zakon čime su djeca ZHŽ-a diskriminirana u odnosu na ostalu djecu Federacije BiH. Zbog toga će, kako najavljuju, protiv županije i resornog ministarstva podići tužbu.

Katastrofa na pomolu

Kroz razgovor s roditeljima djece, doznajemo da su i oni u strahu od gubitka godine što bi bila potpuna katastrofa.
"Toga se najviše bojim ne samo kao predstavnik Vijeća roditelja, nego kao otac troje djece. Teško je nadoknaditi i jedan dan, a pitam se kako ćemo djecu vratiti u normalu ukoliko se sve ovo otegne. Mi smo u kontaktu s Vladom i s ljudima koji rade u školi, svjesni smo da je godina upitna, ne daj Bože da dođe do toga. No, vidimo da nitko ne posustaje što će opet preko leđa nas i naše djece", kazao je Ljubo Kovač, predsjednik Vijeća roditelja OŠ ‘Ivan Mažuranić' iz Posušja.

Učenicima škola u ZHŽ-u ostaje samo nada da će prevladati razum te da će sindikati i Vlada pronaći zajednički jezik te da će konačno sjesti u svoje školske klupe.

Dnevni list