Zbog smilja pada izvoz iz Bosne i Hercegovine

smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje, smilje, hercegovačko smilje

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci ove godine izvezeno je 25.538,68 litara raznih eteričnih ulja u vrijednosti 5,096.711,95 maraka. Isti podaci govore kako je prošle godine za 12 mjeseci izvezeno čak 38.775,47 litara raznih eteričnih ulja iz Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Rekordan izvoz

Podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine govore kako se eterična ulja iz naše zemlje izvoze u čak trideset zemalja svijeta. Vrijednost ovih ulja izvezenih prošle godine iznosi 9,767.969,88 konvertibilnih maraka.

Prošla godina ujedno je bila i rekordna po izvozu eteričnih ulja iz Bosne i Hercegovine. Feđa Begović, predstavnik projekta USAID-a "Farma", istaknuo je da je izvoz eteričnih ulja u proteklih pet godina porastao za vrtoglavih 320 posto, a začina za 241 posto.

Godinu prije, odnosno 2016. godine izvezeno je eteričnih ulja u vrijednosti 8l,455.189,60 konvertibilnih maraka. Riječ je o 30.723,23 litara raznoga eteričnog ulja proizvedenog u Bosni i Hercegovini.

Ulje od smilja vodeće

Iako se iz Bosne i Hercegovine izvozi desetine različitih eteričnih ulja, poput onog od mrkve, ljiljana, konoplje, kleka, kadulje, kamilice..., najveći udio proteklih nekoliko godina uzimalo je eterično ulje od smilja. Upravo taj podatak objašnjava razloge pada izvoza u ovoj godini.

Naime, priča sa smiljem u Hercegovini nije završila onako kako je to bilo zamišljeno. Zbog nesnalaženja institucija, nedovoljnog poznavanja tržišta, neuređenosti ovog sektora došlo je do masovne sadnje smilja.

Proizvodnja nije pratila tržište, zbog čega se u Hercegovini još uvijek nalaze ogromne količine neprodanog ulja od smilja. Upitno je hoće li se te zalihe ikada i prodati.

Brojne plantaže zapuštene su, a ideja pojedinaca da od ovoga posla žive mala obiteljska gospodarstva te se tako zaustavi iseljavanje završila je prije nego su svi nasadi i stigli na rod.