Zbog gradnje šest hidroelektrana u Hercegovini "zasoljen" metkovski vodovod

Aleksandar Džombić, Radimir Čačić, Bošnjaci, Republika Srpska, Hrvatska, Dolina Neretve, Neretva, sudbina, Neretva, pustinja, gornji horizonti, Neretva, šok, Metković, Neretva, slana voda
Kako se i očekivalo, najcrnje slutnje ekologa i zaštitara prirode, koji su upozoravali da će umjetnom promjenom režima voda u gornjem toku Neretve presušiti kraška vrela i pritoke, počele su se obistinjivati.

Stručnjaci za vodno gospodarstvo jedinstveni su u ocjeni da je riječ o projektu visokog rizika, kojim se preusmjerava voda iz Neretve u slijev Trebišnjice, što je suprotno međunarodnim konvencijama i međudržavnom ugovoru o upravljanju vodama između RH i BiH.

Naime, izvorište u Doljanima, otkud se pitkom vodom godinama napaja metkovski vodovod, dio je kraških vrela od jezera Kuti do Popova polja, u kojima je posljednjih nekoliko mjeseci zamjetna manja količina vode, pa je zbog slabe izdašnosti izvora prisutna visoka razina klorida, što vodi daje slani okus.

Inače, Neretva je svakim danom sve slanija jer je smanjen dotok slatke vode. Za izravnu posljedicu imamo pojavu morskih organizama u Neretvi. Iverci se love u Metkoviću, a trilje kod Kule Norinske. Osim nestanka vodenih organizama, ugrožena je i poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve budući da zalijevanje slanom vodom umanjuje prinose, a sada je postala upitna i vodoopskrba stanovništva s izvora u Doljanima. Na svu sreću, problem je brzo riješen jer je ukloljen kvar na ventilu pa je grad Metković spojen na izvorište Regionalnog vodovoda Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo - Mljet.

Prud je trajno rješenje

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo, voda iz Doljana je imala veliku elektrovodljivost, što znači da je u njoj prevelika razina klorida, što daje okus slanosti pa nije za ljudsku upotrebu, osobito za one lošijeg želuca.

Jedino dugoročno ispravno rješenje za kvalitetnu vodoopskrbu Metkovića je napuštanje izvora u Doljanima i stalan priključak na izvor u Prudu. U prilog toj tvrdnji ide i neuvjetnost samog izvorišta Doljani, kao i nepostojanje kanalizacijske mreže u tom naselju, koje se nalazi s druge strane granice u BiH.

Grad Metković, odnosno RH, ne može izvoditi radove u naselju u drugoj državi. Tako se godinama ne rješava problem koji bi, uz zaslanjenje, itekako mogao ugroziti izvorište Doljani. Međutim, nakon što su metkovski vodovod i vodosprema na Predolcu spojeni na izvorište u Prudu, stvoreni su preduvjeti za trajno rješenje pitanja vodoopskrbe grada Metkovića.


Stanislav SOLDO/Slobodna Dalmacija