Zaustaviti djecu iz Ravnog da odlaze u Hrvatsku na školovanje

Općina Ravno, Andrija Šimunović, kristina šimunović, oš ravno, ministar rašid hadžović
posjetila je općinu Ravno i tamošnju Osnovnu školu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

- Broj djece nije na razini koju bi željeli, ali se nadamo da će se i to promijeniti. Djeca iz Ravnog odlaze u Hrvatsku na školovanje, a naše je nastojanje da taj trend zaustavimo. Jedan od mogućih načina za prevladavanje ovog problema je i uvođenje prava na dječji doplatak, kazao je načelnik Šimunović.

Naveo je i da su uvjeti rada, uglavnom zadovoljavajući, a dodatno će biti unaprijeđeni i realiziranjem Projekta utopljavanja Osnovne škole "Ravno", čime će se, kako je kazao, stvoriti povoljniji uvjeti za korištenje školskog prostora te uštedjeti energija.

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i direktorica Osnovne škole "Ravno" Kristina Šimunović upoznali su ministricu Dilberović s uvjetima rada i odvijanjem nastavnog procesa u ovoj školi koju pohađa 11 učenika, dok područni odjel na Ivanici ima četiri učenika.

Direktorica OŠ "Ravno" Kristina Šimunović ukazala je na specifičnost spomenutog područnog odjela, koji pohađaju djeca srpske nacionalnosti, a nastava se izvodi prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske.

Federalna ministrica Elvira Dilberović podsjetila je da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti izučava u školama u Federaciji BiH, u onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave.

- Naša je obveza da se svoj djeci i mladim ljudima osiguraju jednako kvalitetne mogućnosti za učenje i uspjeh u životu i radu. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je, uz puno poštivanje ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koja se u Federaciji BiH nalaze na županijskoj razini, posvećeno poboljšanju inkluzivnosti u obrazovanju, kako bi se ostvarilo pravo na jednakost, obrazovanje i život bez diskriminacije i omalovažavanja, istaknula je ministrica Dilberović.

Inače, u sklopu posjeta općini Ravno, federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović susrela se i s direktoricom Javnog poduzeća "Vjetrenica-Popovo polje" d. o. o. Ravno Anom Soldom, a dogovoreno je da se Koordinaciji ministara obrazovanja u Federaciji BiH uputi inicijativa za uvrštavanje te špilje na listu školskih izleta i ekskurzija.

Učenički posjeti ovoj špilji, jednoj od najpoznatijih u svijetu, koja zauzima važno mjesto na ljestvici podzemnog biodiverziteta, značajna su dopuna obrazovnim sadržajima.

vecernji.ba