VIDEO  Zapadna Hercegovina bilježi standarde ravne EU

Hercegovina, Europska unija, Katarina Zovko Ištuk, Hercegovina
Na svakom koraku istaknute su hrvatske zastave, najčesće zastave nekadasnje samoproglašene Hrvatske republike Herceg Bosne. - ističe se u prilogu emisije ''Pečat'' RTRS-a.

Crveno bijelo šahovsko polje ovdje je sveprisutna ikonografija, a kada igra hrvatska reprezentacija, kao na nedavno održanom Europskom prvenstvu, na ulicama je doživljaj kao da se igra u srcu Hrvatske.

Zapadna Hercegovina živi zivot tihog bojkota i bunta, kroz koji Hrvati ovog područja jasno daju dozanja da moraju biti shvaćeni i prihvaćeni, prije svega od službenog Sarajeva i bošnjačke političke idile, mada među strankama sa hrvatskim predzankom ovdje ne cvjetaju ruže.

Hrvati su na ovom području izgradili mnogo. Zapadna Hercegovina zemlja je kontrasta - područje siromašnog krša koji stanovništvu nije nikad puno pružao danas je regija zavidnog gospodarskog razvoja, u kojoj neke općine bilježe standard ravan prosjeku Europskoj uniji.

Ovdje je i Međugorje, jedno od najposjećenijih hodočasničkih mjesta u svijetu, gdje godišnje dođe i do milijun turista koji ostavljaju ogromne sume novca.

Široki Brijeg centar je i sjedište Zapadnohercegovačke županije. Do devedestih godina ovog stoljeća Široki Brijeg bio je jedna od najnerazvijenijih općina, a sada je među prvih 10 po stupnju razvoja. 99% stanovništva čine Hrvati. Gotovo da nema obitelji u ovom kraju iz koje u posljednjih 50 godina barem jedan član nije otišao na rad u inozemnstvo, a kući se se vratio s kapitalom i radnim navikama. Zato Široki danas ima dvostruko više zaposlenih nego prije rata.

Ekipa Pečata bila je u Zapadnoj Hercegovini i napravila prilog na navedenu temu. Kako živi ovaj dio države gdje su Hrvati stopostona većina, jesu li veze jače sa Zagrebom ili Sarajevom, čemu duguju standard ravan onome u Europskoj uniji, pogledajte u video-prilogu.