Za blagdane iz Stuttgarta krenuli za Hercegovinu i na granici čekali 5 sati

granica kolona

Zbog stroge kontrole putnika koju Slovenci obavljaju na izlasku iz svoje zemlje i Schengenskog prostora, na ulazu u Hrvatsku, kod graničnog prijelaza Bregana ovih dana stvaraju se ogromne gužve.

Danas su čekanja bila pet sati, a skoro toliko je čekala i peteročlana obitelj iz Hercegovine, odnosno Gruda, koja je iz Stuttgarta krenula kući za uskrsne blagdane.

Naime, kako su rekli za Grude.com, na Bregani su u koloni čekali četiri i pol sata.

- Zaglavili smo u koloni i tih osam kilometara se vozili skoro pet sati. S nama su bila i naša djeca, i njima je sve to, kao i nama teško palo, kazao nam je ovaj bračni par.

Dodali su kako su ljudi izgubili strpljenje, svi su trubili u očaju, no policija nije posustala.

Kazali su da se u Stuttgart, gdje žive i rade, vraćaju 23. travnja i da im je muka od same pomisli na granicu.

Inače, danas su putnici masovno napuštali autobuse i prelazili granicu pješice. S hrvatske strane potom su pronalazili alternativni prijevoz.

Uredba o sustavnoj kontroli svih putnika na vanjskim granicama shengenskog prostora i vanjskim granicama EU-a stupila je na snagu prošli petak. Ona predviđa sustavnu provjeru u relevantnim bazama podataka svih putnika, uključujući i državljane članica EU-a, što dosad nije bio slučaj.

Uredba je donesena kako bi se povećala sigurnost jer je uočeno da se teroristi, državljani EU-a, mogu slobodno kretati unutar schengenskog prostora te ulaziti i izlaziti iz njega bez ikakvih kontrola.

Prema uredbi, zemlje članice same odlučuju kada će uvesti ciljane kontrole, ali uz uvjet da se procijeni rizik, to jest mora se analizirati hoće li takvi ciljani pregledi smanjiti razinu sigurnosti. Zemlja članica dužna je procjenu rizika poslati Komisiji, koja može izraziti zabrinutost u vezi s tom procjenom, a od zemlje članice se očekuje da uzme u obzir tu zabrinutost.

foto. ilustracija