Vruće ljeto u Hercegovini: Zbog besparice neki ne mogu ni do Makarske

Mostar, ljetovanje, Makarska, vremenska prognoza, ljeto, vremenska prognoza, ljeto, vrućine, milan sijerković, vremenska prognoza, vrijeme
Zbog svoje blizine, jadranska obala jedna je od najpopularnijih destinacija za ljetovanje Mostaraca, koji zbog krize i besparice nisu u mogućnosti priuštiti odmor od nekoliko dana u nekim od najpopularnijih svjetskih destinacija za ljetovanje. No, unatoč ekonomskoj krizi i blizini jadranske obale, postoje i oni Mostarci koji su boljeg imovinskog stanja i u mogućnosti su sebi i svojoj obitelji priuštiti ljetovanje od nekoliko dana u nekim od najpopularnijih destinacija poput Turske, Grčke, Italije i slično. Ponude turističkih agencija su raznolike, ali zbog besparice i sve većeg broja nezaposlenih građana sve nagovještava da će mnogi Mostarci ovo ljeto ipak provesti kod kuće.

Samo rijetki uplate

Izišli smo na ulice Mostara i pitali građane gdje će provesti ovo ljeto, i jesu li u mogućnosti sebi priuštiti ljetovanje. Rezultati ankete su pokazali da građani Mostara najčešće odlaze u Makarsku, Gradac, Neum, Zaostrog, Budvu, Sutomore, točnije na jadransku obalu.
No, doznali smo i to da je za ovo ljeto mnogima odlazak ne višednevni odmor, čak i do Makarske rivijere, naprosto nemoguć.
Prosječno za jedno ljetovanje od nekoliko dana Mostarci potroše oko 500 maraka, a za jednodnevni odlazak na more s obitelji oko 100 maraka. Iz turističke agencije "Autoprevoz-Bus Mostar" ističu da je primjetan pad prodaje aranžmana za sve destinacije, na što je najviše utjecala oslabljena platežna moć građana, solidarnost građana s poplavljenim područjima u BiH te mjesec ramazan koji nastupa 28.lipnja. Zbog toga smo građanima Mostara pripremili izlete na more po vrlo pristupačnim cijenama.
-Veliko zanimanje građana Mostara ove godine, zbog pristupačnih cijena, vlada za Albaniju, Tursku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, ističu iz Autoprijevoza Mostar. No, zasad još uvijek sve stoji na informiranjima, nakon kojih samo rijetki putovanja i uplate.
Slična iskustva s građanima Mostara su i u turističkoj agenciji "Fortuna Tours", u kojoj se najviše putovanja bilježi u susjednu Hrvatsku i Tursku.

Samo poslovna putovanja

-Mostarci se slabo javljaju kada su u pitanju odmori i ljetovanja, najviše aranžmana imamo kada su u pitanju poslovna putovanja. Za ovu sezonu predviđamo da će biti slaba, barem što se tiče odziva Mostaraca. Smatramo da i oni koji su planirali odmor, da su ga prolongirali zbog obilnih poplava koje su zadesile BiH, ali i zbog već dobro poznatog problema nezaposlenosti i besparice građana, naglašavaju iz turističke agencije "Fortuna Tours".

Vaše Mišljenje ...
Ovogodišnje ljetovanje

Marina Ivkić
Prošlo ljeto smo odmarali u Zaostrog i to nekoliko dana, a za vrijeme ljetovanja potrošimo oko 500 maraka. Sada imamo bebu, sad je malo teže otići na odmor od nekoliko dana.

Bećir Humić
Ljudi su na ljetovanje zaboravili jer se bore da prežive i njima zbog toga nešto tako nije ni u glavi. Ljetovanje je postalo luksuz u kojem mogu uživati samo tajkuni, a ne i obični građani.

Miroslav Šoljić
Mama mi živi na moru, a mi u Mostaru, zato možemo i priuštiti ljetovanje, a da nije tako zaista ne znam bismo li bili u mogućnosti sebi priuštiti ljetovanje od nekoliko dana.

Dnevni list