Vrgorac: Institucije opstruiraju ekshumaciju ubijenih hercegovačkih fratara!

franjevci, pobijeni, franjevci, fratri, pobijeni, Vrgorac, eskhumacija, pobijeni, pobijeni fratri, Ljubuški, Zločin, franjevci, stradanje, film, Hercegovina
Mediji su u više navrata upozoravali na ovo stratište te kako je potrebno ekshumirati i dostojanstveno sahraniti žrtve ovog svirepog zločina.

Kako doznajemo, vrgorski gradonačelnik prof. Borislav Matković uputio je prije nekoliko mjeseci dopis Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu u kojem upozorava kako se na području Vrgorca nalazi masovna grobnica te se traži od nadležnih institucija da upute liječnike sudske medicine na lice mjesta kako bi se ekshumacija mogla dostojanstveno obaviti. Međutim, iz ove institucije nije stigao nikakva odgovor.

Tim Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o pobijenim hercegovačkim franjevcima i civilima, koji predvodi fra Miljenko Stojić, već duže vrijeme čeka odobrenje od nadležnih institucija kako bi pristupio ekshumaciji, ali odobrenje nikako da stigne.

Fra Miljenko i njegov tim već su istraživali zločine na području Vrgorca te su 2008. uspješno proveli potragu za posmrtnim ostacima fra Maksimilijana Jurčića i još pet civila koji su pronađeni uz županijsku cestu Vrgorac - Kotezi.

Iako je Hrvatska donijela deklaraciju u kojoj osuđuje zločine svih totalitarnih režima, među njima i komunističkog, nadležne institucije još uvijek ne pokazuju zanimanje za procesuiranje zločina koje su počinili navedeni režimi. Prvi korak u osudi komunističkih zločina na području Vrgorca trebala bi biti dostojanstvena ekshumacija žrtava s Novog groblja koja je, iz neobjašnjivih razloga, odgođena do daljnjeg.
ŽELJKO PRIMORAC

dalmacijanews