Vlasti opstruiraju izgradnju autoceste kroz Hercegovinu

...te su najavili da će zatražiti potporu Europske komisije kako bi se izgradnja ponovno pokrenula.

Na skupu u Mostaru posvećenom rješavanju problema izgradnje autoceste, kojemu je nazočio i predsjednik vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, rečeno je da nisu prihvatljivi te da su nezakoniti potezi federalnih vlasti kojima se nastoji promijeniti trasa dionice, čime bi se za najmanje pet godina odgodio početak radova kao i značajno poskupjela izgradnja toga dijela autoceste.

Po riječima zastupnika u federalnom Parlamentu Predraga Kožula, federalne vlasti, u kojima ne sudjeluju predstavnici dvaju HDZ-a, nastoje nametnuti prijedlog da se trasu autoceste promijeni i do 70 posto na tome području, što bi zahtijevalo provođenje novih istraživanja i izrade novogh projekta. Upozorio je da bi se, čak i slučaju da se izgradi autocesta, značajan dio zapadne Hercegovine našao u prometnoj izolaciji ako se ne napravi sjeverna obilaznica oko Mostara.

"Predstavnici vlasti od Širokog Brijega do Tomislavgrada inzistiraju da se uključi pitanje sjeverne obilaznice kako bi nam ta trasa bila prihvatljiva. Na tome moramo inzistirati jer ćemo u suprotnom biti na određeni način izolirani", rekao je Kožul.

Po njegovim riječima, rješenje prijepora trebalo bi tražiti u kontaktima s Europskom komisijom.

Stručni suradnik u uredu predsjednika vijeća ministara BiH Mate Bandur izjavio je da je neprihvatljivo da vlasti Federacije BiH raspišu natječaj za izradu studije o promjeni projekta vezanog za autocestu na Koridoru Vc, iako nije prihvaćena nova varijanta u Domu naroda Federacije BiH.

Glavni projekt ranije je izradio Institut graditeljstva Hrvatske (IGH) za dionicu autoceste u Hercegovini, no tomu se usprotivilo više udruga i bošnjačkih predstavnika vlasti, tvrdeći da autoceste na dionicama na području Počitelja i Blagaja ugrožavaju povijesno i kulturno naslijeđe. U međuvremenu su vlasti Federacije BiH raspisale predpoziv za planiranje nove trase na autocesti koja bi se podigla na višu nadmorsku visinu i udaljila od Mostara i zapadne Hercegovine.

Po Bandurovim riječima, stručnjaci iz IGH istaknuli su kako je riječ o lošijoj varijanti koja bi autocestu kod Počitelja poskupjela za 39 milijuna a kod Blagaja za 83 milijuna eura.

Dekan Građevinskog fakulteta Ivan Lovrić ocijenio je da su novi prijedlozi za izgradnju autoceste rađeni nekompetentno i da su neprovodivi.

"Ne mogu se oteti dojmu da se pokušavaju donijeti rješenje da se ovdje ne radi ništa", dodao je Lovrić.

Na području Hercegovine gradi se tek pet kilometara autoceste koja povezuje novi granični prijelaz prema Hrvatskoj u mjestu Bijača, jedan od ukupno dva, preko kojega bi se izvozila i uvozila roba biljnog i životinjskog podrijetla kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Istodobno na području Bosne do kraja ove godine planira se izgradnja oko 100 kilometara autoceste.

HINA