VIZIONAR IZ GRABA Čerčil: Jadranki Kosor nudim izlaz iz krize

izlaz, kriza, vizionar
Zdravi i veseli bili! Ovdje Vinko Vujević Čerčil iz Graba kraj Ljubuškog. Vidim da se Vlada i premijerka Jadranka Kosor muče kako zemlju izvući iz krize, a ja imam rješenje za to. Kad ćeš doći kod mene? Našao bih ja tebe, nego moram dvaput tjedno ići u Mostar na dijalizu - čulo se s druge strane slušalice.

- Šjor Vinko, moram se prvo čut s urednikom, da vidim što on misli o tome, pa ću vam se javiti. No , u svakom slučaju doći ću da malo popričamo - odgovorio sam.

Moram priznati da me zaintrigiralo, što to Čerčil može ponuditi Vladi, premijerki i Hrvatima kako bi izišli iz ove krize. Čerčila sam mnogo puta slušao na radiopostajama kako ganga, te kako za sebe govori da je: povjesničar, inovator, pjesnik, sakupljač narodnog blaga, lovac i narodni tribun.

Međutim, nisam znao tko je uistinu u pitanju, pa sam kontaktirao nekoliko svojih izvora u Hercegovini, da vidim o čemu se tu radi.
Grab-Tokio 12.029 km

Jedni govore da je Vinko legenda zapadne Hercegovine, čovjek koji živi za svoje mjesto i narod, dok drugi vele da je blizak svakoj službi. Međutim, kad mi je rečeno da je on otkrio onu vječnu pitalicu Tko je stariji kokoš ili jaje?, odlučio sam ga potražiti.

Kiša pada, nebo se spustilo na zemlju, a Čerčil me čeka i odmah s vrata viče:

- Što ćeš piti i jesti? Ne možemo raditi, a da prvo nešto ne pojedemo. Ispred kuće stoji spomenik magarcu, Noina arka, muška i ženska cipela te legendarni putokaz kod kojeg se brojni turisti na putu za Međugorje slikaju i pokazuje koliko od "središta svijeta" - Graba - ima do svjetskih metropola. Tako do Bukurešta ima 1127 km, Tokija 12.029 km, Sarajeva 209 km, Tirane 532 km, Atene 1759 km, Washingtona 11. 988 km, Londona 3164 km, Osla 2674 km, Moskve 4500 km ...

- Na ovu ideju sam došao dok sam bio u Parizu, a realizirao sam je 1988. Kilometražu sam našao u jednoj knjizi - kaže Vinko Vujević Čerčil.

Kako ste dobili nadimak Čerčil?

Tako su me prozvali u Banatu, gdje sam jedno vrijeme živio i radio. Nije me se dalo lako slomit, a valjda sam ih malo i fizički podsjećao na tog političara - ističe Vujević.

- Prije nego počnemo razgovarati o problemima u Hrvatskoj, samo ću ti reći da je o meni od 1970. do 2009. napisano 139 članaka u raznim novinama s područja bivše Jugoslavije, a nekoliko TV postaja je o meni napravilo 17 priloga. Gostovao sam u "Latinici" i "Živoj istini" - pohvalio se Čerčil.

Kazao je još jedan zanimljiv podatak.

- Bio sam i 13 puta u zatvoru, nekad po nekoliko dana, a nekad i malo duže. Skupilo se i tu staža, ali nikad zbog teških kazneni djela.

Recite mi što Vi to možete ponuditi kako bi Hrvatska izišla iz ove teške gospodarske krize? Brojni stručnjaci zagovaraju aranžman s MMF-om...

- Ma, kakvi MMF, pusti to. Treba prvo pomiriti partizane i ustaše, odnosno njihove sinove. Kada su se mogli Nijemci i Francuzi pomiriti, mogu i oni. Trebaju shvatiti da samo jedinstvo zemlju može graditi - tvrdi Čerčil i nastavlja:

- To trebaju napraviti političari, a ne ljudima davat lažna obećanja. Oni moraju shvatit da je njihov mandat ko brak, ako ne mogu ispunjavat zavjete trebaju odstupiti.

Ja sam mislio da Vi imate i neke konkretne mjere?

- Imam, imam - ne da se Čerčil i govori unuku da potraži fascikle.

- Evo vidiš ja sam ovaj dokument na 30 stranica o gospodarskim projektima napisao 1991. U njemu piše da treba izgraditi autocestu Zagreb-Dubrovnik, potaknuti gradnju obnovljivih izvora energije, sačuvati domaću proizvodnju i brodogradilišta, te izgraditi aerodrome na našim otocima. Brodogradilišta treba dati radnicima, jer onaj tko donosi iz škvera kruh svojoj obitelji, najbolje će čuvat firmu, a gradovi im trebaju biti jamci.

Čuo sam da ste 1993. godine iz Vrgorca poslali pismo Clintonu, Jelcinu, Chiracu, Kohlu i papi Ivanu Pavlu II. da poduzmu sve kako bi se zaustavio rat u BiH.

- Jesam. Tražio sam da se zaustavi rat i da se bivša država raspadne na miran način. Želio sam da politički predstavnici sva tri naroda u BiH sjednu za stol i dogovore se kao ljudi, no ako se nisu mogli dogovoriti, onda je svatko trebao ići sebi, ali bez rata.

Moram priznati da me jedna stvar muči od početka, kako ste riješili vječito pitanje tko je stariji kokoš ili jaje?

- Dvadeset godina sam o razmišljao o tome i došao do rješenja. Kokoš je starija. Prvo je ona došla, pa poslije nje 30 minuta pivac, a tek ujutro jaje. Vjerujte mi - zaključio je Čerčil, koji je stvarno poseban, kako su mi i rekli.

mate primorac/slobodna dalmacija