Vila u Hercegovini, a balkon i bazen ‘emigrirali’ u Hrvatsku!?

Uvjereni smo da ulaze u naše parcele, ali ni jedna služba ne reagira zbog gradnje vila iznad samog graničnog prijelaza, kojih je svake godine sve više.

Za jednu se vilu zna da joj je balkon i bazen u Hrvatskoj. Granica bi trebala ići sljemenom brda, ali oni svako brdo poravnaju kako bi imali što bolji pogled na more i Župu dubrovačku - kažu nezadovoljni mještani Donjeg Brgata koji su pozvali nadležne institucije kako bi utvrdili da zgrade prelaze na njihovo zemljište. Prvi put reagirali su 2007. godine te je tada međudržavna komisija utvrdila da se najbliži objekt nalazio samo jedan metar od granice, iako bi po propisima - kojih se drži samo Hrvatska - trebao biti udaljen 100 metara ako ometa sigurnost i preglednost državne granice. Osim vila iznad graničnog prijelaza, problematično je i zemljište na ulazu u Ivanicu.

Metar od granične crte

Naime, ondje je investitor već poravnao zemljište kako bi počeo gradnju kuće. To je uznemirilo stanovnike Brgata, koji kažu da dio zemljišta pripada njima pa ih je to dodatno potaknulo da se pobune, a razmišljaju i o potpisivanju peticije. Policijska uprava reagirala je 2007. godine i tada, prema njihovim provjerama, ni jedan objekt nije ušao u Hrvatsku.

- S pojavom prvih gradilišta na Ivanici tijekom 2007. godine, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zatražila je da međudržavna komisija obavi terenske provjere i utvrdi je li došlo do povrede državne granice. Terenskim provjerama utvrđeno je da je najbliži objekt na teritoriju Bosne i Hercegovine udaljen samo jedan metar od državne granice, čime nije došlo do povrede državne granice - priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Tim provjerama također je utvrđeno da su svi građevinski zahvati u skladu s prostornim planovima nadležne općine u Bosni i Hercegovini. Međutim, treba navesti da je objekt najbliži granici prije nekoliko godina dobio balkon i bazen pa je zbog toga i nastala "reklama" - "Vila u BiH, balkon u Hrvatskoj". O gradnji uz graničnu crtu pitali smo i Državnu geodetsku upravu. - Nitko nam se od mještana Gornjeg i Donjeg Brgata u Župi dubrovačkoj nije obratio. Ako se od Državne geodetske uprave zatraži provjera, učinit će sve u zakonskim okvirima u smislu provjere navoda.

Uskoro nove provjere?

Za provjeru je potrebna tehnička dokumentacija o području obuhvata, kao i podaci iz katastarske evidencije, broj katastarske ili više katastarskih čestica - ističu u Državnoj geodetskoj upravi. Načelnik općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli potvrdio nam je da su na inicijativu mještana 2007. godine zatražili od MUP-a provjeru gradnje na Ivanici, a najavio je mogućnost i novog utvrđivanja ako za to bude potrebe. Prije šest godina nije bilo ni približno vila koliko ih je danas. Vile iznad graničnog prijelaza grade se sve više prema Hrvatskoj. Unatoč tome što se mještani svake godine bune, ništa se ne mijenja, jedino što je stalno novo su vile, kojih je iz godine u godinu sve više. Neke gledaju prema Župi dubrovačkoj, a neke prema Rijeci dubrovačkoj, a investitoru je najvažnije da imaju pogled kako bi privlačili turiste koji ih unajmljuju zbog velikih razlika u cijeni noćenja između Ivanice i Dubrovnika. Na ruku graditeljima svakako ide i kaotično stanje u susjednoj državi.

slobodnadalmacija.hr