Večeras prestaje emitiranje analognog signala sa Biokova

... u Splitsko-dalmatinskoj i dijelu Dubrovačko-neretvanske županije (od Neuma prema Metkoviću, Lastovo i Korčula te Pelješac), ali i gledatelji u zapadnoj Hercegovini koji prate televizijski program medijskih kuća iz susjedne Hrvatske (HRT, RTL, Nova TV...) preko odašiljačkog sustava Biokovo.

Odgođeno zbog turizma

Prelazak je bio planiran još 17. kolovoza, ali je uvažena molba Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i rok je pomaknut za tri tjedna. Pretplatnici kabelske, internetske ili satelitske televizije ne moraju se brinuti, jer su ovi već spremni za digitalni signal. Program nacionalnih nakladnika na području digitalne regije D8 od 7. rujna će se emitirati isključivo digitalnim putem na kanalima K-33 (MUX A) iK-53 (MUX B). Pritom će nakladnici na lokalnoj razini i nakon ovog datuma još kraće vrijeme istodobno emitirati program analognim i digitalnim putem (K-34), da bi najkasnije do kraja ove godine i oni prešli na isključivo emitiranje digitalnim putem.

Prodaja uređaja

Svi ostali koji svoje stanove nisu opremili novom, tankom, modernom televizijom, opremljenom DVB-T prijamnikom (tunerom), morat će u trgovinu po malu "kutijicu". Kako će najveći broj kućanstava odabrati najjeftiniju opciju - kupnju zasebnog uređaja ili set top boxa, treba obratiti pozornost na nekoliko detalja: digitalni prijamnici dekodiraju MPEG-2 i MPEG-4 signal. Trenutačno sve hrvatske televizijske kuće emitiraju signal SD kvalitete, pa je prijamnik s MPEG-2 dekoderom sasvim zadovoljavajući. Veza između televizora i digitalnoga prijamnika drugi je problem kupaca. Kod novijih TV uređaja najčešće je korišten SCART ulaz. U slučaju da se radi o starijem televizoru, uputno je kupiti digitalni prijamnik opremljen RF (antenskim) ulazom, tvrde inženjeri elektronike. Cijena varira od trgovine do trgovine, ovisno o uslugama i kreće se oko 50 KM.

Večernji list