U ŽZH proglašen Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja

Široki Brijeg
donijela je Odluku o razrješenju Vlade Županije Zapadnohercegovačke i Odluku o potvrđivanju Vlade Županije Zapadnohercegovačke u sastavu: 1. Zdenko Ćosić iz Širokog Brijega, predsjednik Vlade; 2. Toni Kraljević iz Ljubuškog, ministar financija; 3. Dario Sesar iz Posušja, ministar gospodarstva; 4. Anita Markić iz Širokog Brijega, ministrica pravosuđa i uprave; 5. Zdravko Boras iz Ljubuškog, ministar unutarnjih poslova; 6. Miroslav Ramljak iz Posušja, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša; 7. Ružica Mikulić iz Gruda, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa; 8. Stjepan Bogut  iz Gruda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi; 9. Mladen Begić iz Širokog Brijega, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Odluku o potvrđivanju Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Skupština Županije Zapadnohercegovačke usvojila je uz dva glasa protiv: Velimir Bušić i Tomislav Topić.

Skupština Županije Zapadnohercegovačke je nadalje jednoglasno usvojila Odluku  o proglašenju 7. veljače danom sjećanja - spomendana - na žrtve komunističkog zlosilja u Županiji Zapadno-hercegovačkoj, te je snažno osudila sve zločine koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni na prostorima Županije Zapadnohercegovačke i potaknula na promišljanje o  veoma osjetljivim i kompleksnim pitanjima zajedničke povijesti i njezina očuvanja, kako bi sljedeći naraštaji mogli iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Pripomenimo i da je općina Široki Brijeg 23. veljače 2012. proglasila 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk. I od tada se u središtu Širokog Brijega u toj prigodi polažu vijenci, pale svijeće i moli Boga za pokoj duša pobijenih. A popodne se redovno ide na molitveni program u sklopu Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca 4. - 7. veljače.