U Trusini obilježena 18. obljetnica zločina nad Hrvatima

16.04.2011

U Trusini, u općini Konjic danas je obilježena osamnaesta obljetnica zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad hrvatskim civilima i zarobljenim vojnicima HVO-a.

Tada je ubijeno 16 mještana i 6 pripadnika HVO-a. Trenutno se vodi postupak protiv šestorice bivših pripadnika Armije BiH: Zulfikara Ališpage, Mensura Memića, Nihada Bojadžića, Nedžada Hodžića, Senada Hakalovića i Dževada Salčina. U SAD-u su uhićeni Edin Džeko i Rasema Handanović, koje se također sumnjiče za sudjelovanje u tom zločinu.

 Na obljetnici u Trusini bili su i predstavnici dva HDZ-a, HSP-a te još nekih hrvatskih stranaka. Sama obljetnica jedan je od rijetkih događaja koji okupi nekadašnje mještane u Trusini.

"Svi su ti ljudi nevini pobijeni", kroz plač govori Milka Drljo kojoj su u Trusini ubijeni muž i sin. Bolna sjećanja i razoreni domovi priječe povratak. "Samo jedan povratnik ima. Nitko se nije vratio, od mlađih pogotovo", kazao je nekadašnji mještanin Trusine Jure Krešo. Nakon polaganja vijenaca na mjesnom groblju služena je misa za žrtve zločina u Trusini.

fena

loading...