U Ravnom proglašenje elementarne nepogode

poplave, poplave neretva, poplava, nepogoda
Po  riječima glasnogovornika hercegovačko-neretvanskog Županijskog stožera Civilne zaštite Pero Pavlovića i prema preliminarnoj procjeni štete za područje te općine utvrđeno je da su poplavama od 29. studenoga ugrožena mjesta Zavala, Čvaljina, Ravno, Dvrsnica, Čavaš, Velja Međa, Trnčina, Čajtoš i Turkovići ukupne površine 4500 hektara.

Evakuirano je 26 osoba, oštećeno je 8 stambenih jedinica, a ukupna šteta procijenjena je na 180.000.00 maraka. Poljoprivrednog zemljišta i nasada oštećeno je 500 hektara, a ukupna šteta je procijenjena na 1.000.000.00 maraka, kazao je Pavlović.

Također, prekinute su cestovne komunikacije Ravno-Mostar, Čavaš-Velja Međa i Čajtoš-Turkovići, a ukupna šteta je procijenjena na 200.000.00 maraka.

Telekomunikacijske veze prekinute su u naseljima Velja Međa, Trnčina i Čajtoš, a šteta iznosi 10.00.00 maraka.

Elektroopskrba je prekinuta u naselju Velja Međa, a šteta je procijenjena na 50.000.00 maraka.

U naseljima Velja Međa i Čvaljina uništeno je stočne hrane u vrijednosti 50.00.00 maraka, a u naseljima Čvaljina, Ravno, Velja Međa i Čavaš oštećeni su gospodarski objekti i poljoprivredna oprema u vrijednosti 320.000.00 maraka. Šteta na trajnim nasadima bit će naknadno donesena.

Pavlović je kazao kako je imenovana komisija za procjenu štete uslijed djelovanja poplavu općini Ravno, a čiji je zadatak utvrditi činjenično stanje i sastaviti izvješće o radu.

Kazao je kako je u ostalim dijelovima Hercegovačko-neretvanske županije tijekom proteklog dana nastavljen pad vodostaja na većini rijeka i hidroakumulacija.

Na HE Mostar kota je 74,86, trenutno je zatvoren preljevni sustav, a ukupni protok vode iznosi 335 metara prostornih u sekundi.

Na HE Jablanica kota iznosi 267,93 i niža je u odnosu na jučer ujutro za 17 cm. Za sada je otvorena jedna klapna preljevnog sustava, a ukupni protok iznosi oko 220 metara prostornih u sekundi.

Vodostaj rijeke Neretve na mjernoj postaji "Carinski most" iznosi 543cm. Vodostaj rijeke Bune u blagom je padu i iznosi 279 cm i u odnosu na jučer ujutro niži je za 10 cm.

Lokalna prometnica Buna-Blagaj otvorena je za promet. Zbog oštećenja izazvanog poplavama i dalje je za promet zatvoren most "Čupovo" preko rijeke Neretve u mjestu Buna. Vodostaj rijeke Jasenice je stabilan i kreće se oko 186 cm.

U istočnim dijelovima grada (Salakovac, središnji dio, Tekija, Gnojnice, Dračevice i Blagaj) i dalje se preporuča prokuhavanje vode prije uporabe.

Kada je u pitanju općina Čapljina stanje je nepromijenjeno s tim da je i dalje nastavljen trend pada vodostaja na rijekama i hidroakumulacijama, a podzemne vode se postupno povlače.

U općini Stolac još su uvijek zbog jakih podzemnih voda poplavljena četiri stana i podrumi u stambenim zgradama u blizini korita rijeke Bregave i Vidova polja.

U proteklih 12 sati razina vode je u opadanju 10 do 20 cm. Vodostaj rijeke Bregave blago opada i iznosi 90 cm, a razina vode u Deranskom jezeru smanjena je za10 cm u odnosu na proteklih 12 sati. Otežan je promet lokalnom prometnicom Prenj-Habatnica.

U Crnićkom polju poplavljena površina se smanjuje i iznosi 14 hektara, dok je poplavljena površina poljoprivrednog zemljišta ispod sela Prenj, gdje se izlila rijeka Bregava oko 12 hektara. Na tom području nema opasnosti za stambene i gospodarske objekte.

(Fena)