U protekloj godini oko 400 prijavljenih žrtava nasilja na području HNŽ-a

Kroz ovu kampanju želi se različitim aktivnostima djelovati na više razina kako bi se utjecalo na povećanje kvalitete života žena žrtava svih oblika nasilja. U okviru ove akcije promovirala se i kampanja "Potpisujem.org." za primjenu Konvencije protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji, piše Dnevni list.

Prijavljeni slučajevi

- Prošle godine smo imali oko 400 korisnica, raznih žrtava nasilja koje su koristile kako pravnu, tako i psihosocijalnu pomoć, a 72 žene i djeca koje su žrtve nasilja su bili smješteni u sigurnu kuću gdje su proveli više od 1600 dana, rekla je Aldijana Trbonja-Tule, program menadžerica Udruženja "Žena BiH". Različiti su oblici nasilja koji se prijavljuju, ali kao što je reklo i istraživanje koje se prije nekoliko dana prezentiralo, svaka druga žena je doživjela neki oblik nasilja. To je obično kombinacija ekonomskog, psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja.
- Najviše prijavljenih slučajeva nasilja je upravo psihičko ili kombinacija psihičkog i fizičkog nasilja, što je jako žalosno jer najveći broj žrtava su mlade osobe do 25 godina, istaknula je Tule. Isto tako, nasilja nisu pošteđene ni osobe koje su bolesne i osobe s invaliditetom.

SOS telefon

Jedno od najmoćnijih sredstava prevencije borbe protiv nasilja nad ženama je SOS telefon koji je predviđen i konvencijom Vijeća Europe protiv nasilja prema ženama i nasilja u obitelji. U BiH djeluje federalni SOS telefon gdje se pozivom na broj 1265 može prijaviti nasilje ili se, pak, informirati.

- U prošloj godini je bilo više od 1200 poziva koji su vezani uz nasilje. Zanimljivo je da je unutar te brojke bilo oko100 poziva vezano uz muškarce koji su prijavljivali različite oblike nasilja, kazala je Tule. SOS telefon je vrlo moćno sredstvo za sve one koji proživljavaju nasilje te tako besplatnim pozivom s bilo kojeg operatera mogu isto i prijaviti, pa im se može pomoći, usmjeriti ih ili im dati savjet razgovorom. Obično osobe koje prijave nasilje na SOS telefon završe u sigurnoj kući "Žena BiH", tako da to predstavlja tu vezu koja jako dobro funkcionira. Udruženje "Žena BiH" uz jučerašnju će nastaviti svoje aktivnosti i 2. prosinca na Međunarodni dan borbe protiv ropstva i 10. prosinca za Dan ljudskih prava.