U osnovnim školama HNŽ-a održan štrajk upozorenja - 20.03.2014

štrajk
Arhiva
Kako je u izjavi za Fenu kazala predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama HNŽ-a Vesna Ćorluka, već su imali kontakte s predstavnicima županijske vlade koji su obećali kako će do kraja tjedna pripremiti novi prijedlog sporazuma sa Sindikatom.

- Na nama je sada da sačekamo i vidimo kakav će biti sporazum - kazala je Ćorluka.

Istaknula je kako su bili brojni razlozi za štrajk upozorenja, među kojima su najznačajniji smanjenje plaća, kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, neisplata honorara, troškova prijevoza, regresa, jubilarnih nagrada te porodiljinih naknada i otpremnina za učitelje i nastavnike koji odlaze u mirovinu.

Ćorluka je kazala kako su proteklih godina troškovi života konstantno rasli, a županijska vlada, ne da nije usklađivala plaće s tim porastom, već ih je prošle godine smanjila za osam posto.

Veliki problem za sve zaposlene u školstvu predstavlja i kašnjenje s uplatama doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, zbog čega ljudi ne mogu ovjeriti zdravstvene knjižice i imaju velikih problema s odlaskom u mirovinu.

Pored materijalnih razloga Ćorluka kaže kako postoje i drugi razlozi za štrajk, kao što je nepostojanje jedinstvenog pravilnika o prijemu djelatnika i skraćenje prvog razreda na jedno polugodište bez ikakvog obrazloženja resorne ministrice.

- Rad škola u HNŽ-u regulira se pravilnicima koje donosi jedna osoba. Mi ne moramo pomišljati da netko ima lošu namjeru ili privatni interes, ali otvoren je prostor za manipulacije svake vrste - upozorila je predsjednica Sindikata.

Inače, proteklog tjedna i uposlenici u srednjim školama HNŽ-a također su održali štrajk upozorenja.