U Mostaru i Širokom Brijegu završena Ljetna škola STEM Summer Fun u organizaciji CTK Mostar

STEM Summer Fun, CTK Mostar

U razdoblju od dva tjedna kroz ljetne STEM radionice u dva grada u Hercegovini sudjelovalo je 40 djece iz Mostara, Zagreba, Splita, Širokog Brijega...

STEM je kurikulum temeljen na ideji obrazovanja učenika u četiri specifične discipline – znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Umjesto da se navedene četiri discipline uče zasebno i da budu odvojeni predmeti, STEM ih integrira u jedinstvenu paradigmu učenja koje se temelje na stvarnim interakcijama.

Ono što Centar za tehničku kulturu Mostar već punih 10 godina nudi kroz svoje svakodnevne radionice upravo su radionice bazirane na STEM disciplinama, s tim da se slobodno može reći da Centar pruža STEAM programe jer se STEM disciplinama dodaje umjetnost (Arts) kroz princip dizajna, kreativne i likovne radionice te modelarstva i maketarstva.

Tijekom ljetne škole djeca su učila praktične vještine kroz zabavnu Znanstvenu radionicu: kemiju i fiziku, vidjela kako nastaje lava, kako i zašto se otvara lopoč, kako se prenosi zvuk, te još mnogo stvari koje ostaju u dječjim kreativnim mislima spremne za dalji rast i razvoj inovacija i znanja.

Svoju kreativnost djeca su svakodnevno izražavala kroz izradu maketa na radionici Modelarstva i maketarstva. Koliko su bili vrijedni kroz kreativne sate Ljetne škole pokazali su roditeljima, jer svatko od mališana sa sobom je ponio svoj ponos - vlastitu maketu.

Znanje iz informatike/programiranja i robotike prenosili su im najmlađi poduzetnici iz BiH, mladi inovatori i osnivači vlastite firme Amplius electronics, jedni od prvih polaznika Centra, a na koje je Centar danas jako ponosan.

Zadnji dan Ljetnih škola organiziran je na Ranču na Buni, gdje su se djeca igrala, hranila životinje, uživala u prirodi, a na samom kraju programa dodijeljene su diplome koje svaki polaznik s ponosom može ponijeti u svoje mjesto i pokazati ono što je naučio u CTK o STEM disciplinama.

Centar za tehničku kulturu Mostar se raduje uspjehu svojih polaznika i nada da ih je ova Ljetna škola potaknula na nova istraživanja i učenja u životu!