U Hercegovini u porastu maloljetnička delikvencija

tuča, maloljetnice, maloljetnice, tučnjava, nasilje, Metković, Mostar, tučnjava, masovna tučnjava, Mostar, tučnjava, bulevar, dečko, tuča, spavanje, maloljetnici, delikventi, Mostar, tučnjava, žene, Tuzla, tučnjava, žene, Sarajevo, napad, maloljetna djevojčica, Brčko, delikventi, maloljetnici, maloljetnice
...trodnevni ljetni kamp namijenjen učenicima osnovnih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) te nastavnom i policijskom osoblju.

Kamp organizira američka nevladina organizacija PH International, a grant sredstva za potporu Programu osigurala je Vlada SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i provođenje zakona).

- Cilj je kampa obučiti sudionike kako koristiti društvene medije za liderstvo u društvenom aktivizmu te ih upotrijebiti u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu - izjavila je za Fenu koordinatorica Programa Beti Čolak.

Nastavno osoblje, kako je kazala, bit će upoznato s metodama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

- Također, sudionici će se upoznati i educirati o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u suvremenom svijetu, a kroz teorijske uvode i praktičan rad naučit će kako upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te se zaštititi od potencijalnih opasnosti - kazala je Čolak.

Na pitanje koliko je maloljetnička delikvencija izražena u HNŽ-u, Čolak je navela podatak MUP-a HNŽ-a koji govori da se ona svake godine povećava, te da je najveći problem to što se ona ne prijavljuje.

Što se tiče oblika u kojima se javlja, u pitanju su većinom sitne krađe, razbojništvo i uporaba opijata.

Program socijalizacije s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u BiH implementira se od siječnja 2017. do studenoga 2018. godine u Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, uz punu suradnju relevantnih vladinih dužnosnika, škola i policije.

Osnovni je cilj Programa pomoći svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke delikvencije u BiH, kazala je Čolak.

Dnevni list