U emisiji “Dobro jutro Hrvatska” gastronomija Hercegovine

gastronomija, Hercegovina
Kako smo doznali od Davora Medića, voditelja udruge “Hercegovački stap”, u ovoj godini bi se pripremili materijali za to bijenale.

Napravljena je karta o cjelovitosti Zabiokovlja, ali ne karta koja će podijeliti ove dvije zemlje, nego naprotiv onakva koja će ih povezati i pokazati njihove zajedničke točke i sličnosti. Jedna od sesija ovoga bijenala bit će održana na području Hercegovine, a jedna na području Hrvatske, odnosno Makarske, Vrgorca ili Imotskog. “Na ovaj se način razvija međugranična suradnja. Smjernica nam je turizam, strateška i najjača grana našeg podneblja, jer nam je Bog dao blagodati i sve to radimo zbog toga”, objasnio je Medić. Dodao je kako će ova karta svim turistima pokazati da granice u životu nisu bitne, nego da smo jedan narod, u nijansama različitih običaja i kulture. Isto tako, “Hercegovački stap” ima potpisanu povelju o suradnji s društvom “Poljičani” iz Poljica, koje radi zaštitu zemljopisnog podrijetla soparnika, tako da se nama, kaže Medić, otvaraju oči da mi radimo zaštitu zemljopisnog podrijetla žilavke i blatine, meda, sira iz mijeha i ostalih naših autohtonih proizvoda.

“Gastro Hercegovina”

U sklopu ovogodišnjeg međunarodnog sajma gospodarstva održan je i sajam turizma, a bez Hercegovačkog stapa, tvrdi Medić, ga ne bi bilo. Odrađeno je dosta posla, uloženo dosta truda, stvoren je imidž i poboljšana posjećenost cijelog sajma. “Štand sajma turizma je bio najposjećeniji i najatraktivniji. Neke stvari smo ove godine bili promijenili. Svima je pokazana hercegovačka druželjubivost, a bila je tu i ekotrgovina koja je okupljala sve proizvođače koji su bili raspoloženi, čiji su se proizvodi prodavali po promotivnim cijenama. Bio je tu i turistički info pult, gdje je ponuđena Hercegovina u slici i riječi. Puštani su promotivni filmovi hotela i restorana, seoskog gospodarstva i drugo”, ističe Medić, dodajući kako je u sklopu projekta “Kušaj Hercegovinu” koji “Hercegovački stap” provodi već tri godine, s agencijom REDAH napravljen projekt “Gastro Hercegovina”, gdje je bio pozvan Veljko Barbijeri, veliki gastronomski stručnjak koji je bio oduševljen s viđenim. Cilj je bilo  pokazati što je tradicijska gastronomija i napraviti projekt da u sklopu turističke ponude bude napravljena karta i popis restorana i hotela koji žele tradicijsku kuhinju na svojim jelovnicima. Isto tako, gost na ovom projektu je bio vrhunski kuhar Almo Čatlak, koji se oduševio pastrvom iz Trebižata te je rekao da nikad nije jeo tako slatku ribu. Dogovoreno je da u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” na HRT-u kroz serijal bude emitirana tradicijska gastronomija Hercegovine.

Gost Veljko Barbijeri

U sklopu projekta “Kušaj Hercegovinu” koji “Hercegovački stap” provodi već tri godine, s agencijom REDAH napravljen je projekt “Gastro Hercegovina”, gdje je bio pozvan Veljko Barbijeri, veliki gastronomski stručnjak koji je bio oduševljen s viđenim. Cilj je bilo  pokazati što je tradicijska gastronomija i napraviti projekt da u sklopu turističke ponude bude napravljena karta i popis restorana i hotela koji žele tradicijsku kuhinju na svojim jelovnicima. Isto tako, gost na ovom projektu je bio vrhunski kuhar Almo Čatlak, koji se oduševio pastrvom iz Trebižata te je rekao da nikad nije jeo tako slatku ribu. Dogovoreno je da u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” na HRT-u kroz serijal bude emitirana tradicijska gastronomija Hercegovine.


Zorica Volarević