FOTO  Turistički radnici u Hercegovini djelomično zadovoljni: Rekordni dolasci, ali manja zarada

stari most
Adnan Pandur već 14 godina radi kao trgovac u Starom Gradu, konstatira kako je turista bila mnogo, kao i prethodne godine koja je bila rekordna, možda čak i više, piše Klix.ba.

"Istina je ipak da je većina nezadovoljna pazarima, činjenicom da su ti rekordni dolasci urodili manjim prihodima nego je bilo prošle godine. Možda čak i tridesetak posto", rezimira Pandur.

Dok gledamo klasične i svugdje prisutne suvenire, od dresova, do uvozne robe, turistički radnici konstatuju kako nedostaje starih zanata, kako se u Starom Gradu skoro pa i ne čuje prepoznatljivi zvuk obrade metala.

"Fali nam autentičnih suvenira, ono naše orginalno jer takvo nešto ljudi traže, kako na kod suvenira, tako i u ugostiteljskoj ponudi. Ugostiteljstvo je zapravo najbolji dio priče. Stranci traže domaću kuhinju, neka stara, autentična jela, domaće pivo, vino, a to i nalaze. Najvažnije od svega da je za turistički džep naša ugostiteljska ponuda jeftina", prenosi nam iskustva iz svakodnevnog kontakta sa stotinama turista Adnan Pandur.

Koliki je taj rekordu u broju dolazaka u turistički radnici u Hercegovini ne znaju, ali je još problematičnije da to niko ni drugi ne zna. Ono što prikazuju podaci službene statistike je bazirano na broju prijava, plaćenih boravišnih taksi i kao takvo je samo kap u moru.

U Starom Gradu uvijek ima turista, tako i na samo kraju godine, u rana jutra. Upoznajemo Grace iz Brightona u Engleskoj, koja s prijateljicom krstari Balkanom, proba upoznati dio svijeta koji je dva sata leta od Londona, a ipak ne tako poznat.

"Obožavamo putovanja, ali ne volimo turističke agencije. Uvijek sve same planiramo. Dva dana smo u Mostaru, bili smo u Splitu, a nastavljamo prema Dubrovniku. Smještaj smo rezervisali preko Airbnb-a, volimo ovo doba godine kad nema gužvi" kaže nam ona.

Prijateljice su na društvenim mrežama vidjele aderanlinsku atrakciju iznad Mostara, ove godine otvoreni zip-line, ali i razočarale se kad im je neko rekao da vjerojatno zbog vjetra nije u funkciji ovih dana.

"Zima nije za adrenalina, da smo došle ljeti išle bi i na rafting, ali grad je prelijep i u ovak sivim danima. Volimo fotografiju, a ovdje zaista ima šta uhvatiti objektivom", kazale su.

Sreli smo i grupu turista iz Azije, koji su već deset dana na Balkanu, a obilaze sve od Zagreba do Beograda, tako su dva dana i u Hercegovini. Vidjet će Međugorje, Mostar i Blagaj, a naredna destinacija je Sarajevo.