Projekt čija je svrha bolja sigurnost građana i imovine

video nadzor
U gradskom parku postavljena je 31 kamera, 10 na ključnim raskrižjima u užem centru grada.

Prema riječima gradonačelnika Luke Petrovića, Trebinje je prvi grad u RS koji je u svrhu bolje sigurnosti građana i imovine financirao videonadzor.

- Projekt se sastoji iz tri faze i u prvoj je instalirana 41 kamera, a u druge dvije grad će biti pokriven sa još 66 kamera koje će 24 sata snimati najprometnije ulice, škole, bolnicu, policiju, vrtiće, stari grad i sve institucije - pojasnio je Petrović.

Videonadzor ima dvije kontrolne sobe. U jednoj je server i smještena je u Policijskoj upravi, gdje njeni pripadnici nadgledaju 24 sata kamere i čuvaju snimke 21 dan. Druga soba nalazi se u JU "Ekologija i bezbjednost", u čijoj nadležnosti su Civilna zaštita i Centar za obavještavanje, pa mogu reagirati i pozvati potrebnu službu, no oni nemaju mogućnost snimanja.

Žarko Laketa, načelnik PU Trebinje, kaže da je ovaj projekt vrlo značajan iz razloga što će Policijska uprava imati mogućnost da 24 sata snima određene dijelove grada, a snimci će se čuvati 21 dan.

- Ovo je vrlo značajno jer će policijski službenici od sada imati uvid u sva zbivanja u užoj gradskoj jezgri i od 0 do 24 će pratiti situaciju, a samim tim će imati i mogućnost brže reakcije - rekao je Laketa i dodao da će koristiti za poboljšanje stanja sigurnosti i da se zaštiti imovina građana.

Kamere su visoke rezolucije, na njima se prepoznaju registracijske oznake, lica, pa čak i sitni detalji, a mogu snimati i po mraku. Do sada potrošeno 200.000 KM

Prva faza projekta, koja je financirana iz gradskog budžeta, koštala je oko 200.000 KM, dok će druge dvije faze biti realizirane tijekom 2018. i 2019. godine, što će ukupno iznositi oko 520.000 KM ulaganja u videonadzor u gradu Trebinju.