Misterija zarobljena u zidu: Knjige nepoznatog porijekla pronađene u Hercegovini

zid, kuća, knjige, Trebinje
...edne trebinjske kuće. Prije nekoliko dana knjige su pronašli radnici prilikom radova na tom objektu, koji se nalazi uz kameni most u Trebinju.

Dejan Bošnjak, koji na tom mjestu navodno gradi ugostiteljski objekat, od radnika je uzeo knjige i predao ih trebinjskom imamu Sadmiru Mustafiću.

O porijeklu, sadržaju i starosti knjiga još je rano govoriti, budući da ih tek treba poslati na restauraciju i konzervaciju.

Mustafić kaže da sa sigurnošću ne može reći o čemu je riječ i zašto su knjige godinama bile zrobljene u zidinama kuće, ali smatra da postoje dvije opcije.

„Ili su knjige zazidane zbog sujevjerja, jer imamo situaciju da i danas ljudi nešto stavljaju u temelje kuće ili ove knjige imaju toliku vrijednost da su se morale tada sakriti od nekoga", kaže Mustafić.

On je potvrdio da su dvije, od pet pronađenih knjiga, rukom pisani Kuran, sveta knjiga kod Muslimana, dok za ostale tri ne može da pretpostavi o čemu se radi.

„To su neki priručnici sa bilješkama, a starost ni približno ne možemo da procijenimo", kaže imam Mustafić.

Knjige bi, kako je planirano, već naredni tjedan trebalo da pošalju na restauraciju i konzervaciju u Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevo, nakon čega će biti poznato više detalja.

Prema nepotvrđenim kuća u kojoj su pronađene knjige prvobitno je bila u vlasništvu obitelji Karadža, a kasnije je prodata obitelji Vujović, da bi je na kraju  kupio Dejan Bošnjak iz Trebinja.

Tekst i foto:

mojahercegovina.com