Zmije ujedaju vatrogasce, požari se šire

Mnogi od njih su i dalje aktivni jer se nalaze na nepristupačnom terenu. Situacija je posebno teška u općini Tomislavgrad gdje osim požara velike probleme vatrogascima stvaraju i zmije otrovnice.

Naime, u samo nekoliko dana dvojicu vatrogasaca su ugrizle zmije otrovnice, ali pravodobnom reakcijom liječnika spriječena je tragedija. Bagerima se pokušavaju napraviti rovovi kojima bi se spriječilo širenje požara, vatra se širi takvom brzinom da mašinerija ne može na vrijeme odraditi zadatke.

- Također, kod dvije osobe pojavile su se lakše ozljede izazvane trovanjem dimom, a zbog učestalosti ugriza zmija osoba na ugroženom opožarenom području, apeliramo da na ta područja ne izlaze maloljetnici i osobe starije životne dobi.

Zbog ozbiljnosti situacije, donesena je odluka o apsolutnoj zabrani paljenja bilo kakve vatre na otvorenom - priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Tomislavgrad. Paljenje vatre na otvorenom glavni je uzrok požara i u čitlučkoj općini.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, spašene su kuće u mjestu Dobro Selo, te je spašen i dalekovod koji se nalazi na ovoj lokaciji. Zabilježeno je još nekoliko manjih požara, ali su svi uspješno stavljeni pod kontrolu. Treba naglasiti kako velike probleme vatrogascima zadaje i vjetar, odnosno bura u pojedinim općinama.

- Bura je glavni uzrok ovako brzog širenja požara. Vjetar često mijenja smjer, tako da naša mašinerija ne može stići prokopati rovove kojima bi spriječili širenje požara. Ovakve situacije su opasne i za vatrogasce jer požar brzo mijenja svoj smjer, pa smo u nekim prilikama morali donijeti odluke o povlačenju ljudi s terena - rekli su nam naši sugovornici iz Tomislavgrada.

Tek u ovakvim situacijama dolazi do izražaja slaba opremljenost vatrogasaca na prostoru Hercegovine, ali i nedostatak novca za osnovne potrebe, kao što je nabava goriva. Nažalost, optimizma nema ni kada su u pitanju meteorološke prognoze.

Predviđa se nastavak sušnog razdoblja, nastavak toplinskog vala i temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva. Stručnjaci ističu kako ovoliki broj požara može ugasiti samo kiša, te kako se trenutno mogu samo poduzimati napori kako vatrene stihije ne bi ugrozile kuće i živote ljudi, te elektroenergetske objekte.

Štete od požara ove godine se već procjenjuju na desetke milijuna maraka, ali usprkos ovakvom stanju i konstantno visokim temperaturama, još uvijek nije donesena odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Proteklih dana 65 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bilo je angažirano na pomoći civilnim strukturama u gašenju požara na nekoliko lokacija u općinama Livno, Tomislavgrad i Konjic, priopćeno je iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine.

U tom razdoblju su vojni helikopteri tipa Mi-8 u pet navrata tijekom 16 sati leta izbacili 206.000 litara vode na terene zahvaćene požarom. Pomoć je pružena i u materijalno-tehničkim sredstvima vojske - jednom cisternom za gašenje požara i s dva vozila DAF za prijevoz ljudstva. Svi zahtjevi lokalnih zajednica za pomoć Oružanih snaga BiH su prihvaćeni.

Izvor: Vecernji.ba