Započela devetnica sv. Nikoli Taveliću – otvorena samostanska knjižnica i izložba ‘Put sandala svetog Nikole Tavelića’

Tomislavgrad, Sveti Nikola Tavelić
Mise devetnice u duvanjskoj spomen bazilici počinju u 18 sati a ove godine predvode ih oci franjevci koji propovjedaju na temu "Govorio im je u prispodobama!"

Prve večeri svetu misu devetnicu predslavio je fra Ivan Penavić, župni vikar u Posušju (Zašto prispodobe? Govor u prispodobama?) koji je kazao da bi se „prispodobe mogle nazvati biblijsko biserje".

- Postoje u Starom i Novom zavjetu i jezgra su evanđelja. U njima Krist govori slikovito, primjerice kada Kraljevstvo Božje uspoređuje sa sjemenom i sijačem; tijestom u kojem ima i nema kvasca. Govorio je kratko i jasno i njegove prispodobe (parabole) su jasne i precizne. Kada Krist govori o ugroženome čovjeku On ne govori o biografiji toga čovjeka kako bi se ljudi koji u kroz povijest budu čitali s njima identificiarali i da parabole budu primjenjene na nama, kazao je između ostaloga fra Ivan Penavić. Naglasio je, ako ih budemo čitali na razini priče da će nas zasititi, a kompletna Biblija gubiti važnost. „Mi stojimo pred Riječju Božjom a ona ide dalje od objašnjenja", dodao je fra Ivan. Vjernike je pozvao da preispitaju na kojoj razini čitaju Bibliju, dubinu s osobnim i živim Bogom, sebe kao i svojih motiva djelovanje.

Podsjećamo da je ovaj srednjovjekovni i ujedno prvi kanonizirani hrvatsi svetac, sveti Nikola Tavelić, zaštitnik tomislavgradske spomen bazilike.

Nakon večernje mise, u galeriji Franjevčakoga samostana otvorena je izložba „Put sandala svetog Nikole Tavelića". Kao što smo već javljali, riječ je o nizu fotografija (15) poznatoga fotografa Jasmina Fazlagića koji je prikazao put prvoga hrvatskog sveca, od njegova rođenja i života u Šibeniku, preko misijskoga djelovanja u Bosni do Jeruzalema i mučeničke smrti. Ujedno, otvorena je i samostanska knjižnica, a sva kulturna događanja svečano je otvorila gospođa Jadranka Modrić, konzulica RH sa sjedištem u Mostaru.

Pozdravni govor na otvaranju samostanske knjižnice i izložbe uputio je gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić.

- Ova izložba fotografija je uistinu prigodna izložba za naš samostan i naš kraj. Ne samo što je umjetnički vrijedna, originalna i posebna, što se iz nje može mnogo naučiti o sv. Nikoli Taveliću i pred fotografijama meditirati. Ova izložba spojila je i dva velika svetišta sv. Nikole Tavelića. Spojila je Franjevački samostan sv. Frane u Šibeniku koji je službeno nacionalno svetište ovoga sveca u Hrvatskoj i naš smostan i spomen baziliku kome je i posvećena naša crkva - naglasio je fra Sretan.

Otvaranju izložbe i knjižnice nazočio je veliki broj vjernika i sumještana, a među gostima bio je i fra Ivan Bradarić, franjevac konventualac, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane u Šibeniku koji je idejni tvorac ove izložbe.

U svom obraćanju fra Ivan Bradarić je kazao da ova izložba predstavlja jedan religijski događaj kojim se ljudima i vjernicima želi približiti jednoga, nama poprilično dalekoga, sveca koji je mučenički umro u Jeruzalemu.

- U našem nacionalnom svetištu postoji nekoliko predmeta koji nas vode do svetoga Nikole Tavelića. Jedan od tih je vrlo vrijedno izvješće o mučeničkoj smrti sv. Nikole koje je ostalo prepisano iz 1411. godine. To je bila vjerojatno pergamena što je dospjela u Šibenik.

Drugi važan detalj su sandale. Nemamo od sv. Nikole Tavelića nikavke relikvije, njegovo tijelo je mučenički iznakaženo i pokušano biti spaljeno, te pokopano na nepoznatom mjestu. Ipak čuva se uspomena u našim starim samostanskim knjigama, a što je zapisano još u 16. stoljeću, da se u samostanu čuvaju sandale sv. Nikole Tavelića. Te sandale su bile lajtmotiv koji me je proveo kroz ovu priču, kazao je fra Ivan Bradarić. Dodao je da je zajedno s autorom ove izložbe želio reći kako je sv. Nikola kao franjevac propovijedao jedno određeno vrijeme po Šibeniku i pošao na svoje misijsko putovanje, dugo godina proboravio i u Bosni i u tim istim sandalama otišao u Jerzualem gdje je nekoliko zadnjih godina života proživio.

„Nakon mučeničke smrti te sandale su po rukama nekoga bile uzete i donesene u Šibenik zajedno sa izvješćem o njegovoj mučeničkoj smrti. To ne piše ni u kojoj knjizi, to je bila naša nit vodilja da napravimo jednu priču i da je naslovimo „Put sandala". Svetoga Nikolu Tavelića po ovoj izložbi zatičemo ovdje u Tomislavgradu i želimo ga kroz te slike više približiti našim sjećanjima ili onomu što znamo o tomu svecu", dodao je fra Ivan Bradarić zahvalivši, između ostalih, autoru izložbe Jasminu Fazlagiću koj je to sve izvrsno fotografirao i režirao, HRT-u koja je ustupila povijesne kostime u kojima je sniman i ovaj niz fotografija, te duvanjskim franjevcima.

Dodajmo da su fotografije su snimane u staroj jezgri grada Šibenika, drevnoga grada Bribira i slapovima Krke.

I na kraju, a itekako je važno kazati, od danas je za javnost i službeno otvorena samostanska knjižnica. Bogat knjižni fond s oko 30 tisuća naslova napokon je smješten u prikladan i lijepo uređen prostor. Opremanje knjižnice pomogli su Vlada RH i Ured za Hrvate izvan Domovine.

Tomislavcity