Za projekt 'Kulturna ruta bećarca i gange' Tomislavgrad dobio milijun eura

ganga
Kako je na tiskovnoj konferenciji kazao načelnik tomislavgradske općine Ivan Vukadin, vrijednost ukupnog projekta je oko 2,35 milijuna eura, s tim da će 85 posto sredstava biti sufinancirano od strane EU, dok je 15 posto njihovog vlastitog učešća.
- Grad Pleternica je prije nekoliko godina zaštitio naziv bećarca i Muzeja bećarca kao jedinog takvog muzeja u svijetu, dok je to Općina Tomislavgrad izvela s Muzejom gange... i oni su kao takvi ušli pod zaštitu UNESCO-a - kazao je Vukadin, dodavši da je iz tog razloga ovaj projekt i prijavljen na projekt prekogranične suradnje te uspješno ocijenjen.
Po njegovim riječima, cilj je ovakvog projekta održavanje nematerijalne kulturne baštine bećarca i gange koja će postati kulturno turistička atrakcija, kako grada Pleternice, tako i općine Tomislavgrad, popraćena jedinstvenom turističkom infrastrukturom.
- Što se tiče infrastrukture u Pleternici i Tomislavgradu, predviđeno je da se ovim sredstvima grade središnji gradski trgovi i obilježavaju šetnice bećarca, zatim šetnica hajdučke družine u Tomislavgradu, te uređenje fasade na zgradi KIC- a u Tomislavgradu. Osim toga, za obje destinacije se izgrađuje krovni interpretacijski plan razvoja, idejni projekt uređenja budućih muzeja bećarca i gange i hajdučke družine za posjetitelje - naglasio je Vukadin.
Također, projektom je zamišljeno provođenje edukativnih aktivnosti - promocija destinacija, umrežavanja s istim i sličnim lokacijama u EU, brendiranje lokacija, odnosno muzeja i uspostavljanje kvalitetnog sustava za upravljanje destinacijom.
- Od ukupno odobrenih sredstava u iznosu od 2,35 milijuna eura, Poduzetnički centar Pleternica i Turistička zajednica Pleternica dobivaju oko 1,35 milijuna maraka, dok Općina Tomislavgrad i Kulturno informativni centar Tomislavgrad dobivaju oko 1 milijun eura po budžetiranju koje su ove dvije prijateljske općine prijavile za prekograničnu suradnju - kazao je Vukadin.
Nakon potpisivanja ugovora u planu je detaljno predstavljanje projekta sa svim projektnim aktivnostima i sadržajima koji su u projektu navedeni, kako u Tomislavgradu, tako i Pleternici, a implementacija projekta će trajat dvije godine i četiri mjeseca.


Fena