Za 1. međunarodnu kobasijadu u Tomislavgradu pristiglo čak 30 uzoraka iz regije

Tomislavgrad, Duvanjski kobasičari
U Udruzi „Duvanjski kobasičari" doznajemo da je do sada sudjelovanje na 1. međunarodnoj kobasijadi u Tomislavgradu prijavilo četrdeset izlagača, od čega je 30 izlagača iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske. U Udruzi se nadaju da će danas i sutra, do kada se primaju uzorci proizvoda u Hotelu Tomislav, više prijava stići od domaćih proizvođača kako bi se bodovala kvaliteta domaće duvanjske kobasice.

Spomenuta manifestacija, kao što smo već javljali, održat će se iduće subote 12. siječnja u Hotelu Tomislav s početkom u 18 sati. Stručni žiri (iz Hrvatske i Slovenije) uzorke će ocjenjivati dan ranije, a za najbolje ocjenjenju, odnosno vrhunsku kobasicu, vlasnik će biti nagrađen pršutom. Posjetitelji će moći degustirati sve proizvode i uživati u nastupu Mokarskih tamburaša, ističu organizatori.

Podsjećamo da Udruga „Duvanjski kobasičari" djeluje dvije godine i trenutno ima 15-ak članova. Široj javnosti predstavila je se na Zlatnoj šajbi tj. Samoborskoj salamijadi gdje je sudjelovala kao najmlađa članica. Za svoje proizvode duvanjski kobasičari tada su osvojili zlatnu plaketu. Među najaktivnijim članovima ove Udruge je Marko Jurčević koji godišnje proizvede i proda između 500 -600 kg kobasice. Kupci njegovih proizvoda su uglavnom s područja tomislavgradske općine.

Upitani što je cilj njihove Udruge, duvanjski kobasičari ističu da samo žele promovirati ovdašnje suhomesnate proizvode, odnosno naša tradicionalna jela. U tome nesumnjivo imaju podršku, a prepoznali su ih mnogi gospodarstvenici kao i Općina Tomislavgrad pod čijim pokroviteljstvom se i održava 1. međunarodna kobasijada u Tomislavgradu.

Z.S./Tomislavcity