Udruga dragovoljaca i veterana najavila blokade prometnica

'Hercegbosanska županija ima najmanji broj vojnih invalida u Federaciji BiH i prema tome najmanje raspoređenih sredstava dolazi u ovu županiju iz federalnog fonda'', kaže tajnik Udruge Stipe Šumanović, ali, po njegovim riječima, Hercegbosanska županija služi federalnoj vlasti za pokazivanje mišića i kao pokusni kunić u cijeloj priči oko revizije.

Prema njegovim riječima, otkad je počela revizija prije četiri godine, i to upravo iz ove županije, broj ratnih vojnih invalida u HBŽ-u još je i manji, manja su i sredstva, ali točan broj odnosno službeni dokument o tomu je nemoguće dobiti.

"Od ukupno isplaćenih sredstava iz federalnog fonda, koje iznose oko 30 milijuna maraka mjesečno, korisnici iz Hercegbosanske županije dobiju oko 250 tisuća maraka odnosno po postotku ova županija ne uzima ni jedan posto od navedenih sredstava", istaknuo je Šumanović.

Ovim objavljivanjem podataka želimo da se zaustave špekulacije i dezinformacije u javnosti u svezi broja korisnika invalidnina u HBŽ-u i udjela HBŽ-a u ukupno isplaćenim sredstvima iz federalnog fonda, dodao je.

Za primjer Šumanović uzima Tomislavgrad, gdje je za mjesec lipanj ukupni broj korisnika osobnih invalidnina 375, a obiteljskih invalidnina 110, dok mjesečni obračun za ovu populaciju iznosi oko 88.713 maraka.

"Ovi podaci najbolje pokazuje u kakvom su položaju branitelji s ovih prostora, uzimajući konačnu cifru od 30 milijuna koliko se iz entitetske blagajne isplaćuje", kazao je tajnik UDVDR-a Tomislavgrad.

FENA