Ubijeni duvanjski bogataš volio je žene i derneke

Tomislavgrad
Brazilska agencija Fox News Latino javila je da su u Stanićevoj kući na plaži u gradu Jenipabu, u saveznoj državi Rio Grande do Norte, u subotu na brutalan način ubijeni hrvatski državljanin Ante Stanić (57) i švedski državljanin Faik Nekić (78).

Policijski narednik Maria Edilesa Felix izjavio je da ubijeni "nisu imali veze s kriminalom", da je vjerojatno riječ o pljački budući da su "iz kuće odnesene dragocjenosti", te da su susjedi izjavili kako je Stanić "volio dovoditi žene u kuću".

Posjetio sam obiteljsku kuću Stanićevih u Tomislavgradu gdje se okupila brojna rodbina, Antina braća Ivan i Nikola, nevjeste i njihova djeca, te majka Mara (88). U svojoj žalosti nisu bili spremni za velike priče, premda sam višegodišnji poznanik te časne obitelji.

- Naravno da nas je vijest šokirala, ali sad moramo dovesti brata Antu i ovdje ga sahraniti. Zvao sam jutros brazilski konzulat u Sarajevu, pa čekam odgovor. Razumi nas, teško nam je sada o Čarliju pričati. Uostalom, i sam ga poznaješ, a poznaju ga svi Duvnjaci, pa piši ono što ti oni kažu - kaže nam Ivan Stanić.

Ante Stanić Čarli bio je 80-ih godina prošlog stoljeća prava senzacija u Duvnu. Kao najbolji student diplomirao je ekonomiju u rekordnom roku, ali se nije zaposlio. Kada su ga roditelji upitali zašto ne traži posao, on im je predao diplomu kazavši: "Jeste li mi uvijek govorili da neću morati raditi ako završim visoke škole?"

Ipak se uhvatio posla i kao čovjek nadaren za tehniku napravio je tada u automehaničarskoj radionici brata Nikole senzacionalan automobil čudnog izgleda, koji se palio golemim "kalauzom", ključem s pojate. Naravno, nije ga mogao registrirati, ali je s njim počeo taksirati.

Zov zavičaja

I tako je nakon nekog vremena nestalo Čarlija, a u Duvno su pristizale vijesti o njegovim podvizima. Jedni su govorili da se javio iz Amerike, drugi su se kleli da živi u Rusiji, treći su ga viđali u Njemačkoj... A Čarli bi tek za Božić i Uskrs posjećivao obitelj u Tomislavgradu.

- Iznenada bi došao i otišao. Obično bi ostajao po dan-dva. A zimus je za Božić bio četiri dana kod nas. Družio se najviše s našom dicom. Baš sam ja govorila kako ga pod stare dane sve više vuče zavičaj - ističe Antina nevjesta Ruža.

Čarlijevi netjaci i netjake, među kojima je i Tomo, bivši igrač Hajduka, s divljenjem govore o strikanu. Dive se njegovoj inteligenciji i slobodi izbora u načinu življenja. Posebice su ponosni na jedan njegov postupak iz 1991. godine.

Sarajevsko "Oslobođenje" tada je objavilo priču jedne obitelji iz Zvornika o tome kako im je Čarli vratio 100.000 maraka. Svi Duvnjaci sjećaju se tog teksta u kojem je pisalo da je Čarli ugledao žensku torbicu na zidu odmorišta u Koprivnici kod Kupresa. Uzeo je torbicu i u njoj pronašao golemi novac i vizitkartu vlasnika. Nazvao je čovjeka i kazao mu da dođe u njegovu kuću u Duvnu gdje će mu netko dati torbicu i novce.

Čovjek od kalibra

- To je živa istina. Čarli mi je rekao da će doć neki čovik ili žena po torbicu i da im ja to pridam. I popodne su došli. Ona odma zaviri u torbu i izvadi dva smotka novčanica. Zamalo nije pala u nesvist. Je li moguće da ima tako pošteni ljudi, veli ona. Onda mi je razoputila da su kupili kuću na moru, pa ponili novce za isplatu. A ona zaboravila torbicu s novcima na odmorišću u planini. Srića Božja, pa to našo Čarli. Taki je bio naš Čarli, pokoj mu duši - kazuje mi Ruža.

Stanićeva smrt u ponedjeljak je bila glavna tema razgovora u svim duvanjskim kafićima. Profesor Ante Pašalić Đinda spomenuo mi je da je Čarli njegov rođak i da mu je arhitekt Vlado Krišto napravio projekt za kuću u Brazilu.

- Istina, zvao me rodijak Čarli da mu napravim plan za kuću u Brazilu - veli mi Vlado Krišto i dodaje:

- Kazao mi je da je na internetu vidio moje radove i da bi volio da mu ja napravim arhitektonsko rješenje. Još mi je kazao da moram doći u Brazil i vidjeti njegov plac. I otišao sam, bio tamo dvadesetak dana, pa napravio plan kuće. I sad ovo... ubijen rodijak u toj kući.

Pričaju Duvnjaci tako da je Čarli volio derneke. Duvanjski su mu derneci postali mali, pa je tražio veće, svjetske. A brazilski karneval i predstojeće svjetsko nogometno prvenstvo učinili su mu se primamljivim. Možda se upravo radi tog nogometnog derneka skrasio u Brazilu. Ne računajući da u toj državi nije pametno biti bogat.

Kako se Čarli domogao bogatstva? E, to "đava zna", kazat će Duvnjaci ipak zadovoljni što su u velikom svijetu imali svoga igrača od kalibra.

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija