U Tomislavgradu proslavljena 24. obljetnica osnutka legendarne brigade HVO-a 'Kralj Tomislav'

Tomislavgrad, HVO
vetu misu za duše pokojnih branitelja, koji su poginuli braneći rodnu grudu, u prepunoj bazilici Svetog Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca, služio je fra. Gabrijel Mioč. Graditelju bazilike fra. Miji Čujiću, koju je izgradio u spomen na tisuću godina od krunidbe kralja Tomislava, podignut je spomenik.

Nakon svete mise sudionici proslave u svečanom mimohodu uputili su se prema središtu grada do spomenika kralja Tomislava, posvećenog poginulim braniteljima. Počast polaganjem vijenaca odale su obitelji poginulih, ratni zapovjednici te predstavnici braniteljskih udruga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predstavnici državne i lokalne vlasti. Ratni zapovjednici legendarne brigade "Kralj Tomislav" su Željko Glasnović, Žarko Tolić, Ivan Kapular, Željko Šiljeg i Ivan Stanić. Molitvu odrješenja predvodio je fra. Velimir Bagavac.

Proslava se nastavila zajedničkim druženjem te sportskim susretima i kulturno-umjetničkim programom od kojih treba spomenuti nogometnu utakmicu veterana brigade Kralj Tomislav i veterana vukovarske brigade koja je završila neriješenim rezultatom 5:5. Posebnu pažnju zaslužuje izbor naljepše Hrvatice u tradicionalnoj nošnji koje dolaze iz raznih dijelova svijeta. Moramo spomenuti nemjerljiv doprinos fra Zvonka Martića, gvardijana Karmela svetog Ilije na Buškom jezeru, jednog od rijetkih vrsnih stručnjaka i poznavatelja narodnih nošnji. Proslava je završila koncertom Krunoslava Kiće Slabinca.

cro-portal.com