U Tomislavgradu predstavljene nakladničke djelatnosti Matice hrvatske Čitluk i troknjižje Anite Martinac

Tomislavgrad, anita martinac
...su predstavljene bogate nakladničke djelatnosti Matice hrvatske Čitluk s naglaskom na troknjižje ­­- romane Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje, književnice Anite Martinac i časopisa za djecu „Cvrčak".

O impresivnome radu Matice hrvatske Čitluk govorio je njezin predsjednik Andrija Stojić.

- Naš ogranak objavio je mnoge časopise, zbornike, kataloge, skrbi o kazališnoj i glazbenoj djelatnosti u svojoj sredini, i drugim uzvišenim zadaćama koje Matica hrvatska svojim programom zastupa- između ostaloga je kazao gospodin Stojić.

Urednica dječjeg časopisa „Cvrčak" Jasna Ćorić publiku je pobliže upoznala sa sadržajem ovog maštovitog, edukativno- zabavnoga lista.

- Trudimo se da ovaj časopis bude „pomoćnik" učenicima jer im na neki način pomaže na njihovom putu odrastanja. Želimo da bude zabavan ali prije svega stavljamo naglasak na ono edukativno jer svi smo svjesni da je danas vrijeme suvremene tehnologije, ekranizma. Naši učenici, naša djeca puno vremena provode za „pametnim telefonima", i zbog toga smatramo kako je važno veličati pisanu riječ i ta ideja sve nas rukovodi, da upravo tu pisanu riječ trebamo što više njegovati i očuvati.- kazala je urednica ovog časopisa.

Na koncu druženja, autorica triju romana" Medaljon", „Posljednji" i „Od Franje do Franje" Anita Martinac na koncu druženja govorila je o motivima nastanka njezinih djela.

„Posvećeno onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade." - stoji u posveti njezina romana.

- Zbog čega sam došla na ideju ovoga svega? Ono što je meni pričala moja baka nije se uklapalo s onim što su nas učili u školi. Moja potreba i želja da to sutra znaju i moja djeca bio je osnovni i glavni motiv da pišem o ovim temama. -rekla je autorica koja je publici pročitala kratak ulomak romana „Od Franje do Franje".

U glazbenom dijelu večeri nastupio je pjevački zbor Matice hrvatske Tomislavgrad.

Ivana Ćurić/Tomislavcity