FOTO  U Tomislavgradu postavljena pametna klupa i solarni reklamni panel

klupa, Tomislavgrad

Klupa je moderan i energetski neovisan proizvod, koji se napaja energijom preko solarnog panela i omogućava dopuniti mobilne uređaje. Klupa sadrži 2 USB priključka za punjenje mobilnih uređaja i vlastitu LED rasvjetu. Također, u unutrašnjosti klupe nalazi se wi-fi ruter koji omogućava korisnicima surfanje internetom.

Jedan od pokretača ovog projekta, predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Luka Krstanović, kazao je sljedeće: „Naša općina nastavlja s aktivnostima koje imaju za cilj brendiranje Tomislavgrada na nacionalnoj i europskoj karti. Da bi brendiranje bilo maksimalno efikasno i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, aktivnosti koje općina realizira, primarno su usmjerene na projekte koji afirmiraju prije svega energetsku efikasnost i klimatsku pismenost. Posebno ističem klimatsku pismenost i u tom kontekstu treba promatrati naša nastojanja da kroz projekt "pametne klupe" i „solarnog panela" ove godine educiramo i animiramo prije svega mlade, jer time angažirano radimo na njihovom klimatskom i ekološkom opismenjavanju. Naravno, tu su i veliki projekti u sferi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, ali ovakvi projekti koji na jedan praktičan i u prostoru vidljiv način promoviraju ekološki osviješteno ponašanje imaju veliko edukativno značenje. Zadovoljstvo mi je da naš grad pametno planira i radi u skladu s strateškim ciljevima EU gdje je očuvanje životne sredine jedna od temeljnih nacionalnih vrijednosti. Svake godine nastojimo realizirati nešto novo i inovativno što će poboljšati uvjete boravka gostiju na području naše općine. Ovim projektom se želimo dodatno približiti našim dragim sumještanima i gostima te im omogućiti besplatan Internet i bezbrižno korištenje mobilnih uređaja dok opušteno šetaju Tomislavgradom ili sjede i uživaju u parku. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo uspjeli pametnu klupu postaviti u naš Tomislavgrad, te napraviti značajan korak prema pametnoj destinaciji."

"Pametnu klupu" i „solarni panel" realizirala je Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Tomislavgrad u sklopu komunalnog uređenja grada, a uz podršku Javnog komunalnog poduzeća Tomislavgrad. Proizvođač je firma Energy way (Metal-Projekt d.o.o.), a logistiku neophodnu za priključak mobilnih uređaja osigurali smo preko mreže besplatnog bežičnog interneta koji je već prethodno omogućila Općina Tomislavgrad.