U Tomislavgradu otvorena izložba Staro u novome ruhu-Nematerijalna kulturna baština u FBiH u fotografiji Jasmina Fazlagića

Tomislavgrad, Izložba
taro u novome ruhu-Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine u fotografiji Jasmina Fazlagića" naziv je izložbe koja je večeras otvorena u galeriji Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu i izložbe koja je okupila zaljubljenike u tradicijsku kulturu.

Organizator izložbe je Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak" uz financijsku potporu Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, a prigodne riječi svim nazočnima uputio je otac Zvonko Martić kazavši nešto o samome sadržaju iste:

-Fotografije su nastale u različito vrijeme i sa različitim nakanama. Neke od njih su jednostavno ispričale puno priča i legendi. Većina ljudi koji su na slikama su nositelji tradicije iz onih krajeva iz kojih su neki od fenomena na slikama prikazani. Meni je drago da se u Tomislavgradu kroz rad udruge Stećak ovaj dio tradicijske kulture sve više i više afirmira, a postaje prilično poznat taj rad i izvan BiH.

Jedan od projekata koji nam također puno znači je i Revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji koji će ove godine biti održan 6. put po redu, a u suradnji s KIC-om planiramo još jedan projekt, a to je izložba u Klovićevim dvorima „Nematerijalna baština BiH iz etnografske zbirke Karmela svetoga Ilije", tako da ćemo i na taj način pokazati koliko se nematerijalna baština uvukla na područje općine Tomislavgrad i same županije - dodaje otac Martić.

Izložba je prikazala umjetnički doživljaj dvanaest kulturnih elemenata koje je Federalno ministarstvo kulture izdvojilo i stavilo na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa Federacije BiH, a otvorenom ju je proglasio ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Petar Galić, uputivši ujedno i riječi zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji izložbe.

Učenici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad dodatno su upotpunili večer svojim izvedbama.

Jelena Perković/Tomislavcity