U špilji Dahna u Tomislavgradu pronađen skelet špiljskog medvjeda

špilja

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organiziralo je od 24. do 30. kolovoza na mjestu na kojem rijeka Šuica ponire u Kovačima kod Tomislavgrada 10. međunarodnu speleološku i znanstveno-istraživačke ekspediciju  "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019".

Istraživanje je organizirano u okviru dviju sekcije - speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Smještaj ekspedicijskog kampa kao i prošle godine organiziran je u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru, kojemu se odazvalo dvadesetak znanstvenika i istraživača s područja BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke.

Kako je na završetku kampa za medije kazao jedan od znanstvenika i voditelja ove ekspedicije dr.sc Roman Ozimec, tijekom istraživačkog rada bili su podijeljeni u više timova, a cilj im je bio nastavak istraživanja ogromnog podzemnog sustava ponora Kovači-izvor Ričine u blizini Tomislavgrada te nastavak istraživanja brojnih jama i špilja koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Naglasio je kako je upravo jedan od važnijih arheološki i paleontološki lokaliteta istražen, a radi se o špilji Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići gdje je u prijašnjim istraživanjima pronađeno leglo medvjeda i ostaci ove životinje koji su stari najmanje 4 – 5.000 godina, a njihovu starost neki procjenjuju na 20 tisuća godina.

Po njegovim riječima, tijekom ove ekspedicije pronađene su kosti, zubi pa i cijeli skelet špiljskog medvjeda te su tijekom ekspedicije našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape špiljskog medvjeda u blatu, što je kaže Ozimec, unikat. 

On smatra kako je špilja Dahna fenomenalan objekt koji će u budućnosti biti uključen u promotivne, edukativne, a čak i u turističke aktivnosti. 

Dok je njegov tim radio istraživanja na spomenutoj špilji, drugi timovi su radili paralelno na drugim znanstveno istraživačkim objektima, špiljama i jamama, a na kraju svake ekspedicije objavljivali su rezultate.

Romano je inače jedan od autora  knjige "Naših prvih 7 ekspedicija"  - Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije na području općine Tomislavgrad (2009.-2016.). koja je predstavljena prije dvije godine a sadrži zaključke sa sedam znanstveno-istraživačkih ekspedicija s područja Tomislavgrada na kojem je radilo 22 znanstvenika i stručnjaka koji su sudjelovali na ekspedicijama. 

Suorganizatori ovogodišnje Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije bili su Udruga "Naša baština", Tomislavgrad - Zagreb BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske Terra Dinarica.

Fena, foto: tomislavcity.com