Tomislavgrad: Veliki požar u Vinici-Potpuno izgorjela šumska kuća!

Tomislavgrad, požar
Trava je paljena po lijepom i tihom vremenu, ali kako je u popodnevnim satima došlo do jačanja juga, tako se i vatra širila prema šumovitim obroncima između Ivandinih kuća, Ćurkovića i Pasiča.
U noći s petka na subotu potpuno je je izgorjela prelijepa šumarska kuća, koja je i nakon 60 godina od gradnje bila u odličnom stanju. Gorjela je ne samo trava i nisko raslinje nego i visoka hrastova i grabova šuma.
O šteti za faunu ovog kraja ne treba ni govoriti. Iako je vatrogascima u Tomislavgradu dojavljeno o požaru, njihova intervencija je bila uzaludna jer se požar već proširio na nepristupačni teren. Ni brojni krivolovci, koji svakog vikenda ilegalno love ono malo preostale divljači i ptica, nisu niti pokušali intervenirati dok se još moglo spriječiti širenje požara.

Takvim nemarom i neodgovornim ponašanjem gotovo svake godine potpuno izgori po jedan dio viničkog kraja. Prošle godine to se isto dogodilo na jugozapadnom obronku Zavelima i iznad Brine, a što se sada može vidjeti kao dvije velike sive mrlje u netaknutoj prirodi.

Zato apeliramo na sve koji se igraju vatrom da to ubuduće čine s najvećim oprezom i odgovornošću kako ne bi dolazilo do nesagledivih posljedica koje su nakon ovog požara više nego očite.

www.tomislavnews.com/ Tekst i foto: Nikola Mamić