Tomislavgrad: Usvojen županijski proračun

Kao predlagač Prijedloga Proračuna za tekuću godinu, ministar financija HBŽ-a Branko Ivković je istakao da je isti rađen na temelju procjene i smjernica Federalnog ministarstva financija. On je u obrazloženju kazao da se može očekivati njegovo izvršenje od 62 milijuna KM bez ikakvih problema i da je to po svim pokazateljima ostvarivo. Ministar navodi kako preostalih 7 milijuna konvertibilnih maraka ovisi od kriterija fiskalne politike, o prilivu sredstava, poreznim uplatama itd.

"Uglavnom smatram da se možemo uokviriti u dozvoljenih 10 posto odstupanja od plana proračuna te da ne bismo morali ići u rebalans ali, ipak, s obzirom na preraspodjelu sredstava vjerujem da ćemo na kraju ići na rebalans proračuna", kazao je Ivković.

Rad današnje Skupštine je započeo stankom koju su zatražili iz kluba srpskih zastupnika kako bi, prema riječima zastupnika SNSD Slaviše Mihajlovića, obavili razgovor sa županijskom Vladom koji su ih informirali da nisu prihvatili njihove amandmane. Nakon toga uslijedile su konzultacije unutar kluba Srba, međustranački pregovori prije svega sa premijerom te članovima Vlade zaduženim za proračun.

Kako Mihajlović dalje navodi, napravljen je i politički dogovor kroz kompromis da se napravi hitna tranša iz tekućih rezervi za spomenute općine Hercegbosanske županije a prije svega prema radnicima Finvesta, koji su u posljednje vrijeme ostali bez posla.

Međutim, zaključak na obvezu Vlade HBŽ-a na uvažavanje pariteta raspodjele proračunskog novca nije dobio dovoljnu većinu u Skupštini mada su za njega glasovali zastupnici iz reda oba HDZ-a osim jedne zastupnice iz HDZ-a BiH koja je ostala suzdržana.

Mihajlović je, nakon što su zastupnici iz reda srpskog naroda napustili sjednicu Skupštine, nagovijestio kako će u narednom periodu definirati svoje stavove te preispitati odnos u ovoj koaliciji.

"Naš slijedeći način djelovanja kroz Vladu i Skupštinu HBŽ -a će biti takav da ćemo svaki prijedlog, zakon, nacrt blokirati te potezati mehanizam vitalnog nacionalnog interesa", istakao je zastupnik iz SNSD Slaviša Mihajlović.

Daljnjim tijekom radom sjednice Skupštine, zastupnici su usvojili Prijedlog Zakon o izvršenju Proračuna za 2013 te Prijedlog Zakona o sudskim pristojbama Hercegbosanske županije.

Fena