Tomislavgrad: Titova medvjedica izaziva strah po općini

Salem Dedić, medvjed, Tomislavgrad, medvjedica, strah, medvjed, lovac, Gorski kotar, medvjed, napad
'Čim smo stigli u borovu šumu iz pravca sela Podgaja, Marko je zavikao: Medvid'', ispričao je Jozo Jakić za Slobodnu Dalmaciju.

Sad se rijetki Duvnjaci usuđuju krenuti na izlet u Kologaj. Profesor Ante Pašalić Đinda jedan je od hrabrijih, pa je u par navrata obišao Kologaj i napravio inventuru tragova medvjeda.

''Još je u Kologaju'', priča profesor Đinda. ''Vidio sam svježe tragove i veliki medvjeđi izmet kod šumarske kuće. I više od polovine mravinjaka je raskopano. A zna se da je mravinjak poslastica za medvjeda''.

Ubio kravu, raskopao pčelinjak

U Lovačkoj udruzi ''Vran Tomislavgrad'' kažu da je prije mjesec dana medvjed ubio kravu Joze Bagarića u Parnicama iznad sela Miljacke. Također su medvjedi raskopali pčelinjake u Crvenicama, Lipi, Buhovu.

''Stradalo je nekoliko košnica i u Kologaju'', potvrđuje i Đinda.

''Medvjed je u BiH zaštićen, pa Lovački savez mora nadoknaditi nanesenu štetu'', kazuje Jozo Radoš iz Lovačke udruge "Vran". ''Bagariću iz Miljacke platili smo i 900 maraka za kravu. Inače medvjedi po pravilu ne napadaju ljude, osim ako se radi o medvjedici s mladima. Zato treba vikati i galamiti u šumi, kako bi se medvjedicu upozorilo na prisutnost, da je ne bismo iznenadili''.

Inače, u duvanjskom kraju nije bilo medvjeda do 70-ih godina prošlog stoljeća.

Moramo ih štitit za cili svit'

Lovci kažu da se radi o potomcima Titovih medvjeda iz Koprivnice. Naime, sedamdesetih je godina nastanjeno više medvjeda u lovište Koprivnicu između Kupresa i Bugojna, gdje je sagrađena Titova vikendica.

''Nakon Titove smrti, medvjedii su prepušteni sami sebi, kotili se, množili i širili'', kaže Radoš.

Što će biti s medvjedicom iz Kologaja još se ne zna. Umjesto da idu na izletište netom iznad grada, Duvnjaci zasada troše vrijeme pričama o medvjedici.

Slobodna dalmacija