Tomislavgrad: Spaljivanje korova samo uz prethodnu obavijest

Tomislavgrad, korov, civilna zaštita, požar, Čitluk, Mostar, Široki Brijeg, Čitluk, požar
...Služba za civilnu zaštitu izdala je obavijest o spaljivanju korova, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću ove općine u obavijesti za građane Tomislavgrada i okolnih mjesta navodi se kako prilikom čišćenja poljoprivrednih zemljišta i drugih zelenih površina, u vremenskom terminu od 31.listopada do 15. ožujka mogu spaljivati korov, suhu travu i drugi otpadni materijal, ali samo uz prethodnu obavijest i određenu konzultaciju s odgovornom osobom u Vatrogasnom društvu.

"Takva obavijest mora sadržavati osnovne podatke o osobi koja obavlja spaljivanje (ime i prezime, telefonski broj), podatke o lokaciji (točnu adresu, opis lokacije ) i opis materijala koji se spaljuje", navodi se iz općinske službe za civilnu zaštitu. Prema informaciji iz Službe za civilnu zaštitu, prilikom spaljivanja korova potrebno je angažirati dovoljan broj punoljetnih, tjelesno zdravih osoba, opremljenih dovoljnom količinom sredstva za gašenje i sposobnih za gašenje požara zbog eventualnog gubljenja kontrole nad vatrom te je potrebno o svakom paljenju pravovremeno obavijestiti vatrogasce.

"Spaljivanje otpadnog materijala preporučamo vršiti samo sakupljanjem na jedno mjesto koje mora biti udaljeno od ruba šume, oranica i objekata. Ne smije se paliti u blizini niskonaponskih i visokonaponskih strujnih vodova, u blizini cesta, industrijskih postrojenja i obiteljskih kuća", navodi se u Obavijesti. Također zbog opasnosti od širenja požara, mjerodavni iz općinske službe preporučuju paljenje korova i drugih materijala samo danju, u vrijeme kada nema jakog vjetra, "Za nesavjesno spaljivanje postoje propisane novčane kazne", navodi se u priopćenju Službe za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad.

fena