Tomislavgrad: Materice uz Rušku, majku osmero djece

materice blagdan, Tomislavgrad
Svaka je heroj na svoj način, nezamjenjiv simbol snage, požrtvornosti i sebedarja. Majka već u samom svom imenu zrači toplinom i posve je nevažan broj djece koju ima, a mi vam danas donosimo priču o našoj Duvanjki koja ih ima osmero.

-Najstariji su blizanci Marija i Nikola, oni imaju dvadeset i jednu godinu. Slijede Katarina koja ima devetnaest, Ivan osamnaest i Luka četrnaest. Malo kasnije je stigla mlađa ekipa jer Marko ima osam, Marta šest a najmlađi David nedavno je proslavio svoj drugi rođendan - ponosno nam govori Ružica Šarac iz Brišnika koju svi poznanici zovu nadimkom-Ruška.

Imala je kaže samo dvadeset godina kada se udala za svoga muža Jozu, i već ju je iduće godine Bog blagoslovio majčinstvom. Najmlađeg Davida rodila je u četrdesetoj godini.

-Svi moji porodi bili su prirodni i tekli su bez većih problema, ali su zato trudnoće često bile rizične. Bilo je tu svega: podvezivanja, tableta, strogog mirovanja ali je, Bogu hvala, uvijek sve sretno završilo! - smije se ova mlada, lijepa te izuzetno energična žena. Promatrajući je, čini se nevjerovatnom činjenica da je rodila čak osmero djece.

-Oduvijek sam htjela imati veliku obitelj. Dobro, kao djevojka nisam znala da ću ih imati čak osmero, i iskreno govoreći neki su došli malo ranije nego što sam ja to planirala, no sva moja djeca su itekako željena! - iskrena je Ruška iz koje zrači vedrina i zadovoljstvo. Unatoč brojnim svakodnevnim obvezama, ona tvrdi da se nema na što požaliti.

-Ovi stariji mi puno pomažu oko manjih i zbilja mi ništa nije teško, naprotiv! Cure studiraju, Marija trgovinsko poslovanje u Splitu, Katarina arhitekturu u Zagrebu dok dečki, Nikola i Ivan, rade s ocem. Kada školarci ujutro odu u školu, David i ja ostajemo sami - govori nam Ružica te priznaje da lijepu naviku sa svojim susjedama njeguje čak punih devetnaest godina.

-Svako jutro oko pola deset nas pet pijemo kavu. To je naš dnevni ritual nakon kojeg se sve veselo vraćamo svojim dnevnim obvezama.- smije se Ruška.

Njezin muž Jozo vlasnik je tvrtke "Karta" u Tomislavgradu te velike farme "Prančiok" od čak tri stotine grla goveda. Iako Jozo ima svoje uposlenike, među njima i svoje marljive sinove, posla je puno pa kad je potrebno u pomoć im spremno priskoči i Ruška. Tako smo je i danas zatekli na farmi gore u Poljicima, brdu iznad Brišnika i Mrkodola.

-Ne događa se baš često da sam ovdje na farmi, to dečki rade bez mene ali evo, kad me zatrebaju tu sam! Osim toga, danas je ovdje posebno lijepo! - tvrdi nam ova neobično pozitivna žena.

 

Ovu složnu i odlično organiziranu obitelj prepustili smo njihovom zajedničkom, poslijepodnevnom druženju. Veselje i graja najmlađih članova obitelji ovih dana ne traje dugo u noć jer svaki njihov dan polazi zornicom. Nakon razgovora s njihovom majkom, sasvim nam je logična njihova vedrina i otvorenost prema životu.

Naša Ruška je pravi simbol majčinske vedrine i hrabrosti, stoga njoj ali i svim vedrim i hrabrim majkama, čestitamo Materice.

Ivana Ćurić/Tomislavcity