Tomislavgrad: Gimnazijalci vraćeni kući jer nije bilo grijanja

Školsko zvono je od jučer zazvonilo i za preostale učenike HNŽ-a koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, koji su se pridružili svojim kolegama u školskim klupama, piše vecernji.ba.

Bez grijanja

Kako je tada objasnio glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, ravnateljima škola je ostavljena mogućnost da sami, po kalendaru nastave, utvrde kada će vršiti nadoknadu početka nastave koja je kasnila tjedan dana zbog ljetnih vrućina. Neke su škole odlučile kako će tu nadoknadu vršiti time da skrate zimski raspust, dok su druge osnovne škole, kao i srednjoškolci na nastavu krenuli jučer. Na redovitu nastavu od jučer krenuli su i učenici osnovnih i srednjih škola HBŽ-a. Školsko zvono danas se oglasilo u osnovnim i srednjim školama u općinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, koje pohađa oko 9 500 učenika. Ali ipak su neki učenici vraćeni kućama. Naime, Gimnazija u Tomislavgradu jedina je škola na području HBŽ-a u kojoj nije počela nastava. Ministrica obrazovanja HBŽ-a u tehničkom mandatu Gordana Cikojević kazala je da su učenici Gimnazije u ovom gradu jučer ujutru vraćeni kućama, jer uprava škole nije na vrijeme osigurala lož-ulje za grijanje učionica i ostalih prostorija škole. Ona je navela da je riječ o nemaru osoblja, koje je znalo da škola nema lož-ulja za grijanje, ali nije učinilo ništa da se taj problem riješi dok su trajali zimski praznici, odnosno da o tome na vrijeme obavijeste županijsko ministarstvo obrazovanja kako bi se lož-ulje nabavilo prije početka nastave u drugom polugodištu.

Izgledan štrajk

Cikojević je potvrdila da je resorno ministarstvo sve poduzelo kako bi se nabavilo lož-ulje za grijanje škole i da bi nastava u Gimnaziji počela sa dan ili najviše dva dana zakašnjenja, odnosno 17. ili 18. siječnja. Škola je počela i u SBŽ-u, gdje prosvjetni djelatnici već duže vrijeme najavljuju odmrzavanje štrajka zbog prijedloga Vlade o visini koeficijenta za određivanje plaća.