Svečano obilježen dan brigade 'Kralj Tomislav'

Tomislavgrad

Program obilježavanja sastojao se od mimohoda gradskim ulicama predstavnika svih razina vlasti u BiH, obitelji stradalih, članova kulturno-umjetničkih društava i bivših pripadnika ove postrojbe, praćenih vojnim koračnicama HVO-a Prvoga benda orkestra Oružanih snaga BiH, te polaganja vijenaca kod spomen-obilježja poginulim i nestalima hrvatskim braniteljima u proteklom Domovinskom ratu, kao i služenjem svete mise u tomislavgradskoj spomen-bazilici, piše Večernji list.

Svetu misu predvodio je župni vikar u Bukovici fra Petar Drmić, uz koncelebraciju duvanjskoga župnika fra Velimira Bagavca i dekana Duvanjskoga dekanata fra Vinka Kureviju. Fra Petar je u svojoj propovijedi naglasio kako su hrvatski branitelji svoju žrtvu podnijeli za nas iz ljubavi, ne iz mržnje ni prema kome, a tu njihovu žrtvu trebamo cijeniti i danas, prema njima, ali i prema njihovim preživjelim suborcima koji su na marginama društva, u dosta slučajeva zaboravljeni od svih. Nakon svete mise upriličeno je druženje branitelja u zgradi obližnje gimnazije, gdje je postavljena zbirka ratnih fotografija.

Ovogodišnjoj proslavi dana brigade Kralja Tomislava nazočili su i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednica Kluba hrvatskoga naroda u Domu naroda Borjana Krišto, koji su se prije početka proslave dana brigade Kralja Tomislava u zgradi Općine Tomislavgrad sastali s općinskim načelnikom Ivanom Vukadinom, predsjednikom Vlade HBŽ Brankom Ivkovićem i ministrima u ovoj vladi, Stipanom Šarcom i Petrom Galićem, zastupnicom u Skupštini HBŽ Ivicom Pašalić-Lhotak te Jozom Bagarićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH. Na sastanku se razgovaralo o stanju u općini Tomislavgrad i Hercegbosanskoj županiji.

Prilikom posjeta Herceg bosanskoj županiji izaslanstvo HDZ-a BiH posjetilo je Livno, gdje su se sastali s načelnikom općine Livno Lukom Čelanom i ostalim dužnosnicima HDZ-a BiH. Izaslanstvo je posjetilo i Kupres te su razgovarali o situaciji u općinama Livno i Kupresu te Hercegbosanskoj županiji.