Počela Međunarodna speleološka i istraživačka ekspedicija

Tomislavgrad, speleoško društvo mijatovi dvori

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada prikazivanjem slovenskog filma o speleologiji u kino dvorani Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu započelo je održavanje jubilarne desete Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije „Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019" koja se održava do 30. kolovoza 2019. godine.

Tijekom prikazivanja filma održano je poučno predavanje o speleologiji koju je nazočnima prezentirao instruktor speleologije iz Speleološkog društva "Osmice" iz Karlovca, dugogodišnji istraživač Damir Basara.

U sklopu iste večeri održana je i promocija knjige grupe autora istraživača "Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje" a program je nastavljen u galeriji Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu gdje je Speleološko društvo „Mijatovi dvori„ priredilo izložbu fotografija "Speleolozi -astronauti u zemlji”.

Predstavljena knjiga “Špiljski trpski lokaliteti Bosne i Hercegovine s osvrtom na natura 2000 područje”, čiji su autori istraživači Lada Lukić Bilela, Adi Vranić i Roman Ozimec predstavlja rezime dugogodišnjih terenskih istraživanja, srdačne suradnje i prijateljstva s kolegama znanstvenicima, istraživačima i speleolozima iz zemlje i regije koji će se, kako sami autori ističu,nastaviti još dugi niz godina kroz špilje Dinarida uz vatru i strast speleoloških ekspedicija .

Njihova je napomena da su spiljski organizmi Dinarida svjetski “hotspot" segment iznimnog biodiverziteta BiH, njenog neprocjenjivog podzemnog blaga i njen unikum.

-Uz najprepoznatljiviju podzemnu faunu sve više otkrivamo predstavnike drugih carstava poput bakterija, protista (organizmi koji nisu ni gljive, ni biljke, ni životinje) te gljiva koje čine veliki ali još uvijek nedovoljno poznat mikrosvijet špiljskog biodiverziteta - istakli su na promociji autori.

Ovo djelo, kako ističu, predstavlja tek prve korake prema katalogizaciji špiljskih tipskih lokaliteta u BiH te vjeruju da će potaći zanimanje mladih znanstvenika te senzibilizirati predstavnike ministarstava i lokalnih zajednica za poticanje multidisciplinarnih istraživanje s krajnjim ciljem očuvanje krša, endogeni krških fenomena i špiljske faune.

Predsjednik Speleološkog društva Mijatovi dvori iz Tomislavgrada, Josip Marković istaknuo je da istraživanja slijedi kroz iduće dane te će biti organizirano u okviru dvije sekcije, speleološke, koja će obuhvatiti bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga.

U okviru najavljene ekspedicije naglasak je dan ponovno kao i ranijih ekspedicija na ogromni podzemni sustav Ponor Kovači-Izvor Ričine (mjesto na kojem rijeka Šuica ponire u Kovačima kod Tomislavgrada) a u slučaju nepovoljnih hidroloških uvjeta nastavili bi istraživati brojne jame i špilje koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice,Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Uz Speleološko društvo „Mijatovi dvori" kao suorganizatori 10. Međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije spominju se Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad - Zagreb BIOSPELD - Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2466899416703683&type=3