FOTO  Pećina – Katedrala

Župa Bukovica, Pećina – Katedrala

Sakrivena u predivnoj prirodi ovog kraja i danas je jedva vidljiva.

Vozeći se od Tomislavgrada prema Posušju naići ćete na tablu na kojoj piše Pećina - Katedrala. Nastavite li putem koji pokazuje tabla doći ćete do prave katedrale, a onima koji nisu upućeni kuda trebaju ići teško će biti primjetiti Pećinu - Katedralu. Zato smo upitali mještane koji su nas uputili da se vratimo nazad i krenemo makadamskim putem te da ćemo tako pronaći Pećinu Bukovica, kako je mještani danas zovu zbog sela Bukovica, kraj kojeg se ona nalazi. Da nije bilo mještana teško bismo je pronašli jer je Pećina - Katedrala, sakrivena u predivnoj prirodi ovog kraja, i danas jedva vidljiva.U Pećini se već više od dvadeset godina služi sveta misa u spomen na predaju da se ovdje u prošlosti kriomice služila misa zbog straha od Osmanlija. Prema pojedinim podacima slavljenje mise u bukovičkoj Pećini seže u 17. stoljeće, kada se nakon tursko - krišćanskih ratova nešto katoličkog življa vratilo u ove krajeve i formiralo župu koja je obuhvaćala prostor Duvna i dio zapadne Hercegovine. S obzirom da se mise u to vrijeme nisu smjele javno slaviti narod se u Pećini, koju je biskup makarski Nikola Bijanković posvetio svetome Ignaciju, tajno okupljao. Osim služenja misa svojevremeno su se djeca krštavala, a mladi vjenčavali.


Prema pojedinim tvrdnjama u ovoj je Pećini kratko boravio i biskup pa se ona zbog toga i naziva Pećina - Katedrala Pećina je bila i mjesto gdje su se nakon Drugog svjetskog rata sakrivali Hrvati progonjeni od strane komunističkih vlasti. Na spomen tabli postavljenoj 2005. godine se nalaze imena sedam muškaraca koji su 12. lipnja 1945. godine odvedeni sa ovog mjesta.

Dvije godine nakon Domovinskog rata fra Marko Jurić, tadašnji bukovički župnik, odlučio je da se sveta misa ovdje služi jednom tijekom ljeta, u nedjelju prije Gospojine, i da se tom prigodom blagoslove vozači i vozila. Od tada se misa u Pećini - Katedrali služi svakog kolovoza. 

HMS