Obitelj, prijatelji i suradnici se posljednji put oprostili od Ivana Bagarića

Ivan Bagarić

Komemorativni skup na kojemu su se članovi obitelji, prijatelji, najbliži suradnici, pripadnici akademske zajednice te dužnosnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske posljednji put oprostili od hrvatskog domoljuba, znanstvenika i humanista Ivana Bagarića, održan je u subotu u Tomislavgradu.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin kazao je kako je Bagarić cijeli svoj život težio prema pravdi te je tako svojim djelima otišao u život vječnosti.

"Ivan Bagarić je prije svega bio vjernik, kršćanska vjera ga je vodila u profesionalnom, obiteljskom i vojničkom životu, bio je hrvatski general, vjerni otac i suprug, pravi prijatelj koji je težio za pravdom", kazao je Vukadin.

Uspomene na Bagarića među ostalim podijelili su i Vlado Tabak u ime zaposlenika Doma zdravlja Tomislavgrad, Ante Kvesić u ime Sveučilišne bolnice u Mostaru, bivši ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Firule u Splitu Mihovil Biočić te predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić.

Svi oni ukazali su na Bagarićev veliki doprinos za vrijeme Domovinskog rata kada je obnašao dužnost načelnika Glavnog sanitetskog stožera HVO-a odnosno u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te humanitarnom radu kada je sa Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarnu pomoć za Srednju Bosnu čime je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini poznatijoj pod nazivom "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu".

Govornici su također istaknuli Bagarićevu veliku zaslugu u gradnji bolnice u Novoj Biloj, osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru te posebne aktivnosti za skrb hrvatskog naroda u BiH kroz Hrvatski sabor gdje je obnašao dužnost zastupnika u dva mandata.

Osim govornika, počast su Bagariću kroz zapise u knjizi žalosti došle odati i brojne druge osobe, saborski zastupnici, liječnici, znanstvenici, branitelji, političari, a prije svega njegovi duvnjaci.

Posljednji ispraćaj Ivana Bagarića održan je na starom groblju u Mesihovina pored Tomislavgrada.

Ivan Bagarić preminuo je u svome domu prije dva dana uslijed zatajenja srca.

FENA