Obitelj pokojne Božane Mioč odbila primiti Medaljon Općine Tomislavgrad

Tomislavgrad
Tim povodom danas su ispred spomen obilježja poginulim braniteljima u Tomislavgradu položeni vijenci i upaljene svijeće, a potom je u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održana svečana sjednica Općinskoga vijeća.

Uz predstavnike općinske i županijske vlasti, svačnoj sjednici nazočili su i predstavnici vjerskoga, kulturnoga i gospodarskoga života općine i Hercegbosanske županije, predstavnici vlasti FBiH, Generalnog konzulata u Mostaru, te općina: Kupres, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Jajce, Šibenik, Solin, Knin i Pleternica.

Pozdrav gostima i prijateljima Tomislavgrada uputio je predsjednik OV-a Tomislavgrad Luka Krstanović koji je svim Duvnjacima u domovini i svijetu uputio čestitke povodom Dana općine. U prigodnome govoru istaknuo je neke od projekata naše općine, kao što su izrada općinskoga urbanističkog plana općine Tomislavgrad, završetak izgradnje komunalne infrarukture, izgradnja projekata koji se baziraju na obnovljivim izvorima energije. Dodao je, između ostaloga, da je ovogodišnji općinski proračun ambiciozan i da će njegovim ostvarenjem kao i donošonjem kvalitetnih odluka nastaviti raditi na dobrobit građana, te na promociji kulturne i povijesne baštine.

Potom se nazočnima obratio općinski načelnik, gospodin Ivan Vukadin. Uz čestiku za Dan općine u izlaganju je govorio o nekim odlukama važnih za život naše općine kao što je odluka o nedavnom preustroju županijske Vlade koja bi trebala doprinijeti boljem funkcioniranju i provedbi zakona u svezi gospodarske djelatnosti. Načelnik je pri tome pohvalio tomislavgradske gospodastvenike i njihovu udrugu koja predstavalja bazu za razgovor i rješavanje problema. Također je istaknuo nastavak rada na insfrastakturi, energetskom i turističkom potencijalu općine.

Govoreći o iseljavanju, načelnik je i ovom prigodom istaknuo da za tu tragediju nije kriva lokalna zajednica, da općina ne može zapošljavati i graditi tvornice, ali treba stvarati uvjete za razvoj poduzetništva.

Između ostaloga, načelnik je u svomu govoru pozvao na slogu, prestanak sitnih podmetanja, te na zajedničku izgradnju bolje budućnosti naše općine i ravnopravnosti našega naroda.

Prigodne čestitke u povodu Dana općine uputio je predsjednik FBIH Marinko Čavara, a potom je uslijedila dodjela općinskih javnih priznanja, odnosno Medaljona općine Tomislavgrad obitelji tragično preminule djevojčice Božane Mioč čiji su roditelji Gabrijela i Josip darovali njezine organe kako bi spasili živote drugih ljudi. Medaljon općine uručen je predstavniku Športskog društva Šujica Šport za dugodišnju organizaciju Šujičkog polumaratona i poticanje zdravoga načina života, dok će Medaljon naknadno biti uručen Zdravku Mamiću. Povelja počasnog građanina Tomislavgrada uručena je pak hrvatskome znanstveniku Romanu Ozimecu - uredniku monografije Prirodoslovno - povijesna baština općine Tomislavgrad.

Naglašavamo da je obitelj pokojne Božane odbila primiti Medaljon tomislavgradske općine. O tomu je, u vrlo emotivnom obraćanju Gabrijela Mioč iznijela obrazloženje koje preonosimo o cijelosti:

Dobar dan svima,
Ovim putem želim pozdraviti sve prisutne u dvorani, a poseban način slušateljima Radio postaje Tomislavgrad. Na samom početku zahvaljujem se redakciji portala Tomislav News na čelu s gospođom Ljubom Đikić koja je mene i moga muža Josipa predložila kao kandidate za dodjelu Medaljona Općine Tomislavgrad. Želim odmah naglasiti: ne daj Bože nikome da doživi i razumije uzrok naše humanitarne geste zbog koje smo nominirani i evo dobili priznanje Općine Tomislavgrad. Bolno je i pretužno sjećanje na tragično stradanje naše djevojčice Božane, našega anđela, a nije imala ni sedam godina. Tragedija se dogodila i Bog je sebi pozvao našku kćerkicu, a moj suprug i ja, u dogovoru s cijelom obitelji, donijeli smo tešku odluku ali spoznaja da ćemo ovim činom spasiti više ljudskih života olakšala nam je pri donošenju odluke da organe naše kćerke darujemo da bi nečija djeca, nečije kćerke i sinovi, nije nam bilo važno čiji, nastavili živjeti...

Nisam bila sigurna da ću uspjeti doći ovdje i ovo vam reći, pa sam razmišljala ostati kod kuće i upaliti svijeću za našu Božanu. Ipak sam skupila snage da dođem i kažem - hvala ljudima koji su prepoznali humanost, ali samo kao primjer i drugima da učine što mogu, ma kako im teško bilo, da spase neko drugo ljudsko stvorenje, jer: „Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet..." Iskoristit ću ovu prigodu te poslati poruku svim vozačima da paze kako voze, naša djevojčica je tragično završila svoj kratki život upravo zbog nepažnje. Nepažnjom jednog mladića, kojem ja opraštam, život je platila moja malena Božana. Dugo sam razmišljala, što napraviti? Što napraviti, da ne povrijedim nikoga, a pošaljem što jasniju poruku. Odlučila sam zajedno sa svojim mužem, ne prihvatiti ovo prestižno priznanje. Razlog odbijanja Medaljona općine Tomislavgra je sljedeći: prošlo je skoro godinu dana od ovoga nesretnog događaja koji je zadesio našu obitelj, a ni danas u toj ulici koja je u središtu grada, nisu poduzete ama baš nikakve radnje niti su postavljena sredstva kojima bi se usporio i regulirao promet. Želim napomenuti da se u istoj toj ulici prije par godina ugasio još jedan mladi život, također zbog neprilagođene brzine. Velika brzina kumovala je prometnoj nesreći, u ovoj ulici čije posljedice i dan danas osjeća jedan dečko koji je imao više sreće od moje Božane. Puno više sreće od Božane imala je tada curica, danas odrasla i zdrava djevojka koju je auto udario na istom mjestu kao i moju djevojčicu, na sreću završilo se bez ozbiljnijih posljedica. Znači nužno je iznaći način i rješenje, te postaviti prepreke za usporavanje i reguliranje prometa u Ulici Stjepana Radića. Sve ovo sam planirala staviti u tekst dopisa i uputiti načelniku općine Tomislavgrad i Službi za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove. Umjesto dopisa na prethodno spomente adrese, uručit ću uokvireno ovo obraćanje načelniku općine, kao podsjetnik da se trenutna nepažnja može i oprostiti. Međutim, sustavno zanemarivanje i ignoriranje životnih problema, s kojima se susreću stanovnici pojedinih dijelova općine Tomislavgrad, neoprostivo je! Nadam se, da ćete ovo moje obraćanje dobro proučiti i poduzeti sve, da se ovaj problem što prije riješi, jer kako naš narod kaže: „Zlo se ne rađa za godinu, već za tren!"

Hvala lijepa,
S poštovanjem
Obitelj Mioč

Tomislavcity