Nakon bijega iz Hrvatske bivši vlasnik ‘Salonita’ Ćurković gradi marinu na Buškom jezeru

bijeg, salonit, buško jezero
Inače mu nije dosadno. Već sedam godina obnavlja i dograđuje staru kamenu kuću koju je pravio njegov djed Stipe Amerikanac, a uz to se angažirao na brojnim seoskim projektima. Naime, nekada bogata Grabovica raselila se nakon potapanja Buškog jezera 1974. godine, pa je tako i obitelj Ćurković završila u Zagrebu.

- Ne volim govoriti o sebi, pa pitajte Grabovičane o meni - kazao nam je Ćurković. - Ako će radit za selo vako ko Jozo, onda bi nam iz Rvacke tribalo protrat još kojeg našeg sposobnog čovika - kaže Jozina susjeda baba Vranjka. Puno je naši ljudi u Zagrebu koji su sposobni, a vamo samo podikoji.

Jozu hvale svi odreda, od mladeži do gastarbajterskih umirovljenika. Kako i ne bi kad je za ovih nekoliko godina proširio seoske pute i ulice, sagradio igralište, ogradio groblje i napravio kapelicu s mrtvačnicom, uredio Župni ured i okolo njega, uredio obalu Buškog jezera niže svoje ograde… - kaže mlađi čovjek koji se predstavio imenom Mate.

Zaboravio sam kazati da je obnovio proslavu zaštitnika župe svetog Antu, a dernek obogatio brojnim sadržajima. Župnik Grabovice don Jakov Lukač također je pun hvale za Jozu Ćurkovića. - Nije on sam sve to uradio i platio, nego je svojim dolaskom potaknuo ostale mještane, a i naše ljude koji su se odselili i u svijetu se snašli - kaže don Jakov.

Jozo Ćurković je jedan od inicijatora za osnivanje Udruge “Delminium”, kojoj je cilj potaknuti gospodarski razvoj ovoga kraja. Okupila je više od 60 poduzetnika podrijetlom iz ovoga kraja koji žive diljem svijeta, a najviše ih je u Hrvatskoj. Među njima su Marija Šola, bivši saborski zastupnik Ivan Kolak, Zdravko Mamić koji je financirao izgradnju kapele i mrtvačnice u rodnom selu Zidinama u susjedstvu Grabovice...

A nakon što je Jozo Ćurković obnovio svoju kuću, to sada po njegovu uzoru čine i mnogi drugi odseljeni Grabovičani i Bužani. Popravljaju stare kuće i od njih prave vikendice. Ćurković sada pokušava napraviti marinu na obali Buškog jezera, ali mu se ispriječio HEP.

- Za bagatelu mi oteli ćaćine njive, to potopili i sada mi ne daju praviti važan turistički sadržaj - veli Ćurković koji se također osvrnuo na svoj pravosudni slučaj: - To je politički proces u režiji Sanadera i njegovih ljudi. Jer su vidjeli da se proizvodnja azbesta mora ukinuti, a ostaje veliki i skupi prostor koji se može prenamijeniti, pa mi namjestili optužbu. Kažem, to sam davno govorio, ali se nitko nije usudio objaviti.

piše Petar Miloš