Jesenska izložba duvanjskih proizvoda i rukotvorina prikazala brojna umjeća Duvnjaka

Tomislavgrad, rukotvorine
..."Jesenska izložba duvanjskih proizvoda i rukotvorina". Brojni posjetitelji mogli su vidjeti što su spretne duvanjske ruke napravile i pokazale javnosti. Izložbu je otvorio predsjednik Općinskoga vijeća Luka Krstanović koji je zahvalio izlagačima i naglasio da su oni ti koji stvaraju brend općine Tomislavgrad proizvodima koje vješto rade. Za glazbeni dio bilo je zaslužno Hrvatsko kulturno-umjetičko društvo Sarajlije, a neke od nošnji koje su izvođači nosili s lakoćom su napravile ruke Mile Šteko, koja nam je kazala da joj samo za rad na prsluku na narodnoj nošnji treba otprilike 2, 5 mjeseca.

-Radim muške i ženske nošnje i sve popratno što ide uz njih. Kupci su uglavnom naši ljudi iz inozemstva, a već sam ih prodala preko 50- ističe Mila.

Za oko ženskoj populaciji posebno su zapele ženske torbice Ladybug, koje izrađuju Rosanda Sladoja i Filipa Krajina. Njihova suradnica Petra Ćurčić kazala nam je da su se na narodne motive na torbicama odlučile nakon narudžbe gospođe koja je isključivo željela torbicu takve izrade.

-Reakcije su bile odlične i krenuli smo u proizvodnju takvih torbica, osobito su bile tražene za vrijeme sezone, kada dijaspora dolazi u naš kraj, jer svi u inozemstvo žele ponijeti nešto što će ih podsjetiti na rodni kraj-naglašava Petra.

Izložbu su uz narodne nošnje i torbice krasile i sjekire, različite makete, proizvodi od malina, višanja, oraha, medovače, aronije, ali i ljekovito bilje i kreme.

Večerašnji izlagači bili su: Stipe (Ćipa) Pleić-Flick, Jozo Jurič, Ljuba Jurič, Mila Šteko, Nikola Baćak, Ivica Ćosić-Ljekovito bilje Latice, Katarina Karačić, te Rosanda Sladoja i Filipa Krajina-Ladybug.

Napomenimo i to da izložba ostaje otvorena do 26. listopada tako da svi oni koji nisu večeras bili u mogućnosti doći mogu to učiniti u idućih mjesec dana.

Također, Kulturno-informativni centar je tiskao poseban katalog za ovu izložbu u kojem možete saznati više informacija o večerašnjim izlagačima.

Više fotografija možete pogledati u galeriji.
1 od 32

Jelena Perković/Tomislavcity