HRS: Izborni inženjering i pokušaj prijevare u Tomislavgradu

HRS

Kako bi pokazali razmjer prijevare, evo podataka sa prijašnjih izbornih ciklusa:
Na lokalnim izborima 2012. godine u Tomislavgradu je glasovalo 8433 ljudi, od čega je bilo 117 dopisnih glasova putem pošte. Na Općim izborima 2014. u općini Tomislavgrad je glasovalo 8284 ljudi, broj dopisnih glasova je bio 120 (ukupno u cijeloj HB županiji 767 dopisnih glasova).

Za ove lokalne izbore prijavljenih dopisnih glasača je 1003, dakle porast od 857% u odnosu na prethodna dva izborna ciklusa. Usporedbe radi, u Livnu je ove godine prijavljenih birača za dopisno glasovanje 126. Inače, prosjek glasača u Livnu se kreće oko 11700 (više nego 3000 u odnosu na Tomislavgrad). Da se radi o prijevari ne govori samo statistika, nego i prosta provjera. Naime, telefonski smo kontaktirali desetak poznanika sa popisa i, gle slučaja, niti jedan od njih niti se prijavio, niti je zaprimio glasački materijal na adresu prijavljenu u inozemstvu.
Više je, dakle, nego očigledno kako se radi o izbornom inženjeringu i malverzacijama. Nećemo upirati prstom u one za koje sumnjamo da su direktno uključeni u prijevaru (ne treba biti pretjerano inteligentan za shvatiti tko kontrolira OIP), no ono što će HRS uraditi jeste da ćemo s ovim upoznati Središnje izborno povjerenstvo i nadležne pravosudne institucije, kako bi oni proveli valjane istrage.
Cijeli demokratski proces izbora nema smisla ukoliko će i ovaj put krajnji rezultat biti plod nečijeg dogovora, a ne rezultat glasovanja birača na izborima. S toga je HRS pokrenuo inicijativu i kod svih političkih stranaka uključenih u izborni proces da podrže inicijativu ispitivanja i istrage ovoliko nesrazmjernog broja prijavljenih glasača za dopisno glasovanje.

Ne možemo tražiti poštivanje demokratskih procesa i poštivanje izbornog legitimiteta na drugim razinama, ako na razinama gdje nema opasnosti od političke majorizacije dopuštamo iste te zlonamjerne mehanizme, samo iz drugih namjera.

OO HRS Tomislavgrad